BACK TO
TOP
Profi

Ώρα για αποσβέσεις από τον πρώτο χρόνο στα μηχανήματα

Το αίτηµα για άµεση απόσβεση των τρακτέρ ή έστω θεαµατική αύξηση του ανάλογου συντελεστή εξέφρασαν παραγωγοί και κατασκευαστές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, Αγρότης της Χρονιάς.

Ώρα για αποσβέσεις από τον πρώτο χρόνο στα μηχανήματα

2
0

Έτσι θα εκπίπτει στα έξοδα το 100% της αξίας του µηχανήµατος από την πρώτη χρονιά και θα υπάρχει η ανάλογη έκπτωση στο φόρο, όπως για παράδειγµα γίνεται στη Γαλλία. Ως έχουν τα πράγµατα, ο συντελεστής απόσβεσης στα τρακτέρ είναι 10%, κάτι που σηµαίνει ότι τα µηχανήµατα αυτά αποσβένονται σε 10 χρόνια, ωστόσο τώρα οι αγρότες έχουν κίνητρό να καταχωρούν δαπάνες µεγαλύτερες στη χρήση και το ισχύον καθεστώς δεν βοηθάει. Από την άλλοι οι αντιπρόσωποι των µηχανηµάτων, µε αυτόν τον τρόπο προσδοκούν σε αύξηση της ζήτησης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πιο προσιτά πλέον τα σύγχρονα εργαλεία

«∆εν είναι πανάκεια στη γεωργική διαχείριση η γεωργία ακριβείας», ανέφερε στην οµιλία του κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης που ήταν αφιερωµένο στα Προγράµµατα και την Τεχνολογία, ο ∆ρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, καθηγητής στο Perrotis College και υπεύθυνος τµήµατος ∆ιαχείρισης Αγροπεριβαλλοντικών Συστηµάτων και Γεωργίας Ακριβείας στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, όπως είναι τα drones, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να γίνονται πιο προσιτές όπως είπε και αποτελούν πολύτιµο εργαλείο για την αναδιάρθωση της αγροτικής παραγωγής. Στις προτάσεις του για το 2017, ο κ. Γκέρτσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει χρηµατοδοτική ενίσχυση για την εφαρµογή του νέου εξοπλισµού και παράλληλα έκανε λόγω για τις ανάγκες εξειδικευµένης εκπαίδευσης ενδιαφεροµένων χρηστών σε πιλοτικούς - επιδεικτικούς αγρούς.

Έχει κάτι για όλους η Pellenc

Τα µηχανήµατα και τις τεχνολογίες της Pellenc που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τον αµπελώνα, τον ελαιώνα, παρουσίασε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπανικολάου Επιθεωρητής Πωλήσεων Πελοποννήσου της Agrotech SA.

Όπως ανέφερε, έχοντας ως βασικό κλάδο ενασχόλησης την αµπελουργία, η Pellenc, πριν από 2 χρόνια λάνσαρε το πρώτο ολοκληρωµένο πακέτο περιποίησης αµπέλου. Η γκάµα αυτή ξεκινάει από τον εξοπλισµό Multiviti Chassis 20 (Προκλαδευτικό, κορφολογικό, κλαδευτικό ακριβείας και ανυψωτικό) που µειώνει δραστικά τα κόστη κλαδέµατος, κορφολόγησης και ανύψωσης συρµάτων και προσαρτάται σε οποιονδήποτε τύπο τρακτέρ από 45 έως 90 ίππων.

Στη συνέχεια ο επιθεωρητής πωλήσεων της Agrotech SA, παρουσίασε τις συρόµενες µηχανές τρύγου της Σειράς 8000 και την αυτοκινούµενη τρυγητική µηχανή Optimum. Ειδικά για την ελιά, η Pellenc διαθέτει τον ροµποτικό βραχίονα δόνησης F100, ο οποίος «µειώνει κατά 50% το κόστος σε σχέση µε την χειρωνακτική συγκοµιδή», όπως είπε ο κ. Παπανικολάου. Φυσικά από την παρουσίαση δεν θα µπορούσαν να λείψουν τα κλαδευτικά 6ης γενιάς, Vinion & Prunion, τα οποία συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών στην εκδήλωση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία