BACK TO
TOP
Profi

Ένας αιώνας από το θρυλικό Waterloo Boy της John Deere

«Το Waterloo Boy, το αυθεντικό τρακτέρ κηροζίνης. ∆ύναµη, απλότητα, οικονοµία». Αυτό έγραφε η µακέτα της John Deere για το τρακτέρ που µόλις είχε ξεκινήσει να βγαίνει από τις νεαποκτηθέντες τότε εγκαταστάσεις της εταιρείας Waterloo Gasoline Engine Company, το µακρινό 1918. Πέρασαν ακριβώς 100 χρόνια από την κατασκευή του θρυλικού αυτού µηχανήµατος, που λένε ότι ακούγεται ακόµα να δουλεύει στα καλαµπόκια της Αϊόβα προσφέροντας τις πολύτιµες υπηρεσίες του.

Ένας αιώνας από το θρυλικό Waterloo Boy της John Deere

1
0

Φέτος λοιπόν, η John Deere τιµά την ιστορία της και τον ένα αιώνα από την κατασκευή του πρώτου της τρακτέρ, µε εκδηλώσεις σε όλη την αµερικανική ύπαιθρο που έχει να καµαρώνει για µία εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο που ασκείται η παγκόσµια γεωργία εν γένει. Η ιστορία των 100 χρόνων από το πρώτο τρακτέρ συνοψίζεται ως εξής:

Η John Deere µπορεί να ιδρύθηκε το 1837, ωστόσο έως και το 1912 (ο ιδρυτής της πέθανε το 1886) ασχολήθηκε µε εκείνο που γνώριζε όσο λίγοι, την κατασκευή παρελκόµενων για τρακτέρ. Τότε, η εταιρεία βρέθηκε µπροστά σε µία µεγάλη πρόκληση. Ο αγροτικός κόσµος ζήταγε τρακτέρ µε την John Deere να πειραµατίζεται για λίγο χρονικό διάστηµα, µέχρι που εντόπισε την ευκαιρία στην εξαγορά της Waterloo Gasoline Engine Company, µέσα από το εργοστάσιο της οποία κατασκευάστηκε το Waterloo Boy.

Το 1923 ήταν η χρονιά που η Deere έβγαλε ουσιαστικά το πρώτο τρακτέρ µε την δική της επωνυµία, το Model D που ήταν µάλιστα εξοπλισµένο µε PTO και σηµείωσε µεγάλη επιτυχία. ∆έκα χρόνια µετά, η John Deere προσέφερε στους αντιπροσώπους της ό,τι πιο σύγχρονο υπήρξε στην αγορά. Το Model A µε ισχύς 23,5 ίππων και υδραυλικό σύστηµα ανάρτησης που µαζί µε την µικρότερη έκδοσή του, σηµείωσαν 620.000 πωλήσεις, νούµερο που τα κατέστησε τα πιο δηµοφιλή στην αγορά.

Η επόµενη µεγάλη ανανέωση ήρθε το 1961 µε την αληθινά νέα γενιά τετρακύλινδρων τρακτέρ µε κινητήρα ντίζελ, τα 1010, 2010, 3010, και 4010. Το πρώτο τρακτέρ ντίζελ βέβαια της εταιρείας ήταν το R Diesel που κατασκευάστηκε το 1949. Από εκεί και πέρα ήρθαν οι πρώτες σειρές µε κιβώτιο powershift (1982), µε ερπύστριες (1997), πλήρως αυτόµατο κιβώτιο (2000) και συνεχώς µεταβαλλόµενο κιβώτιο (2003). Τα υπόλοιπα είναι γνωστά στους σύγχρονους.

Συνολικά η εταιρεία έχει κατασκευάσει 694 µοντέλα τα 100 αυτά χρόνια που δραστηριοποιείται στην αγορά των τρακτέρ, συνεχίζοντας να υπηρετεί ακόµα µε αφοσίωση το τρίπτυχο «δύναµη, απλότητα, οικονοµία» που τόσο ζητά και ανταµείβει η αγορά των αγροτικών µηχανηµάτων και οι παραγωγικοί συντελεστές του χώρου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία