ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τον χιονιά έρχεται η άνθιση στην ελιά

 19/01/2015 - 09:44 πμ {1}

Καθοριστικός παράγοντας για καλή ανθοφορία και καρποφορία των ελαιόδεντρων είναι η βαρυχειµωνιά, όπως υπογραµµίζουν οι γεωπόνοι, σηµειώνοντας ότι η ελιά είναι από τα λίγα αειθαλή καρποφόρα που χρειάζονται την επίδραση του ψύχους για να ανθίσουν.

Απαραίτητο το ψύχος για να έχει καρποφορία η ελιά
Μάλιστα, για να διαφοροποιήσει πλήρως τους βλαστοφόρους οφθαλµούς της σε ανθοφόρους, από το Φεβρουάριο µέχρι την άνθισή τους το Μάιο, χρειάζεται 10 εβδοµάδες θερµοκρασιών κάτω από 16°C. Η µη ικανοποίηση αυτών των αναγκών σε ψύχος οδηγεί σε ατελή διαφοροποίηση και εποµένως σε µειωµένη καρπόδεση.

Οι περιοχές όπου καλλιεργείται εµπορικά η ελιά πρέπει να έχουν µέση ετήσια θερµοκρασία 15-20°C. Η µεγίστη θερµοκρασία µπορεί να φθάσει τους 40°C χωρίς να προκαλέσει ζηµιές αλλά η ελαχίστη δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους -5°C, γιατί χαµηλότερες από αυτή θερµοκρασίες µπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζηµιές στα δέντρα. Ωστόσο, σύµφωνα µε έρευνες, το ελαιόδεντρο µπορεί να αντέξει µέχρι και θερµοκρασίες -12°C, εφόσον υπάρξει µία σταδιακή µείωσή τους.

Οι ποικιλίες της ελιάς έχουν ορισµένες διαφορές στις ανάγκες τους σε ψύχος. Οι ελιές «Κορωνέϊκη» «Μεγαρίτικη» «Κέρκυρας» «Κολοβή» και «Πατρών» καρποφορούν άφθονα σε περιοχές µε ήπιο κλίµα όπου η µέση θερµοκρασία τον χειµώνα δεν κατεβαίνει κάτω από τους 10°C. Αντίθετα, άλλες όπως η «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και η «Αµφίσσης» απαιτούν ψύχος για πολύ χρόνο και για αυτό δεν ευδοκιµούν σε περιοχές µε θερµό χειµώνα, αφού έχουν ανώτατο όριο θερµοκρασιών τους 12°C για σχηµατισµό ανθέων.

Οι γεωπόνοι τονίζουν ότι πιο επικίνδυνοι για την ελιά, είναι όχι τόσο οι χειµερινοί αλλά οι πρώιµοι ανοιξιάτικοι παγετοί, γιατί µπορεί να καταστρέψουν τους εκπτυσσόµενους οφθαλµούς. Τέλος, είναι σηµαντικό ότι η αντοχή ενός δέντρου στον παγετό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διάρκεια των χαµηλών θερµοκρασιών, η ατµοσφαιρική και εδαφική υγρασία, η παρουσία ή µη ανέµων, η ποικιλία ελιάς  και οι καιρικές συνθήκες προ παγετού.

1 ΣΧΟΛΙΑ

26/01/2015 / 07:50margarita

Φοβερή εξαίρεση αυτή με την ελιά και το ψύχος...

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ