Σε δεύτερη φάση έρχονται οι προσβολές από βοτρύτη στα αμπέλια

Δούσκα Ελένη|  06/07/2015 - 09:52 πμ

Πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη δευτερογενών προσβολών από βοτρύτη στα αµπέλια αποτελούν οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ηµερών, µε τη θερµοκρασία να ανεβαίνει και την υγρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα, οι υπάρχουσες προσβολές (πληγές) των ραγών από την ευδεµίδα και το ωίδιο αποτελούν την αιτία εµφάνισης του παθογόνου µύκητα, ιδιαίτερα αυτές τις ηµέρες, που ευνοούν την εξάπλωσή του, υποστηρίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας.

Ωίδιο και ευδεμίδα «φέρνουν» και το βοτρύτη στα αμπέλια
Τονίζεται ότι στις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, οι πιο πρώιµες ποικιλίες έχουν εισέλθει στο στάδιο του κλεισίµατος των τσαµπιών. Οι ειδικοί συστήνουν άµεσα µια επέµβαση µε κατάλληλο µυκητοκτόνο και κυρίως σε αµπελώνες µε ιστορικό προσβολής και σε ευαίσθητες ποικιλίες.

Σηµειώνεται ότι στη µείωση της έντασης της ασθένειας συµβάλλουν η ταυτόχρονη καταπολέµηση του ωιδίου και της ευδεµίδας, καθώς και η εφαρµογή καλλιεργητικών µέτρων, που µειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αµπελώνα. Τέτοια µέτρα είναι τα θερινά κλαδέµατα, η καταστροφή ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισµός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

Η παρουσία του βοτρύτη συνδέεται άµεσα µε την εµφάνιση ευδεµίδας και ωίδιου στα αµπέλια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συλλήψεις των ακµαίων του εντόµου της ευδεµίδας στο δίκτυο των φεροµονικών παγίδων σε όλες τις αµπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου Λαρίσης και της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας είναι σταθερά αυξηµένες το τελευταίο διάστηµα. Γι’ αυτό η καταπολέµηση των προνυµφών του εντόµου πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Την ίδια ώρα, η ευαισθησία των πρέµνων στην προσβολή από το ωίδιο διατηρείται µέχρι και το στάδιο του γυαλίσµατος και µέχρι να φθάσει η περιεκτικότητα των ραγών σε σάκχαρα το 8%. Σχίσιµο των ραγών ως αποτέλεσµα ισχυρής προσβολής από το παθογόνο, είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρή δευτερογενή προσβολή από βοτρύτη.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ