ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη φορά στα εσπεριδοειδή της Κέρκυρας ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης

 14/11/2016 - 10:07 πμ {1}

Η πρώτη επιβεβαιωµένη παρουσία του επιβλαβούς οργανισµού Aleurocanthus spiniferus (Quaintance) στη χώρα µας διαπιστώθηκε το 2016 σε δείγµα φύλλων πορτοκαλιάς στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του προγράµµατος των Επισκοπήσεων (Surveys).

Οι γεωπόνοι των κατά τόπους ∆ΑΟΚ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε παραγωγούς, επαγγελµατίες χρήστες γεωργικών φαρµάκων, καταστήµατα εµπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τονίζοντας πόσο σηµαντική είναι η ζηµιά που προκαλεί στα εσπεριδοειδή το έντοµο µαύρος ακανθώδης αλευρώδης, το οποίο εγκαθίσταται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και αρχίζει να δραστηριοποιείται έντονα από τα τέλη της άνοιξης.

Τα ενήλικα εναποθέτουν τα αβγά σε σπειροειδή σχηµατισµό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των φυτών ξενιστών των εντόµων σε οµάδες των 35 µε 50 αβγών. Σύµφωνα µε τους γεωπόνους, τα έντοµα αποµυζούν τους χυµούς των φύλλων, ενώ στα έντονα µελιτώµατά του επικάθονται µύκητες (η γνωστή καπνιά), οι οποίοι παρεµποδίζουν την φωτοσυνθετική ικανότητα κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω εξασθένηση του δέντρου.

Ανήκει στους οργανισµούς καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για την αποφυγή µεταφοράς προσβεβληµένου φυτικού υλικού. Μάλιστα, η αρµόδια υπηρεσία του ∆ήµου Κέρκυρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή µε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το οποίο συνιστά την εφαρµογή ήπιων σκευασµάτων (θερινοί πολτοί, Savona ) και όχι χηµικών εντοµοκτόνων, τα οποία δεν είναι αποτελεσµατικά στην καταπολέµηση του εντόµου και µειώνουν τους πληθυσµούς άλλων ωφέλιµων παρασίτων.

Η προστατευτική χρήση χαλκούχων σκευασµάτων για την αντιµετώπιση της καπνιάς καθώς και καλλιεργητικές φροντίδες, όπως η ορθή λίπανση, το ελαφρύ κλάδεµα και η επαρκής άρδευση των δένδρων κατά τους θερινούς µήνες, βοηθούν στην άµβλυνση των δυσµενών συνεπειών στα προσβεβληµένα δέντρα.

1 ΣΧΟΛΙΑ

15/11/2016 / 10:30Σουλος Νικολαος

Γεια σας, στη περιοχη μας ΠΕΡΑΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ η ασθενεια αυτη εχει παρουσιαστη εδω και τρια χρονια, με μεγαλη καταστροφη στα δενδρα μας, παρακαλουμε για συγκεκριμενες ενεργειες υποδυκνιοντας εποχες και ψεκασμους με ενδεικνυομενα φαρμακα. Ευχαριστω

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ