Ο υγρός καιρός φέρνει τον βοτρύτη στα καρότα

 12/12/2016 - 09:20 πμ

Μεγάλες απώλειες στις εµπορεύσιµες ποσότητες καρότου και σηµαντική υποβάθµιση στην ποιότητα των προϊόντων προκαλεί ο βοτρύτης, ένας µύκητας (Botrytis cinerea) που ζηµιώνει τη σοδειά τόσο στο χωράφι, όσο και µετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση και τη µεταφορά. Αποτελεί πρόβληµα ιδιαίτερα για τις θερµοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και για τις υπαίθριες.

Σχετικά με τα συµπτώµατα, οι γεωπόνοι τονίζουν ότι στην αρχή προκαλούνται καστανές υδατώδεις εκτεταµένες κηλίδες, που µπορεί να εξελιχθούν σε νεκρώσεις. Χαρακτηριστική είναι η γκρίζα εξάνθιση (χνούδι) του µύκητα στα προσβεβληµένα όργανα. Προσβάλλει όλα τα µέρη των φυτών (φύλλα, στελέχη, άνθη, καρπούς) και σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, ενώ αναπτύσσεται και σαπροφυτικά σε υπολείµµατα της καλλιέργειας και σε νεκρά µέρη των φυτών και από εκεί να µολύνει γειτονικούς υγιείς ιστούς.

Ο μύκητας, λένε οι ειδικοί, απαιτεί ελεύθερη υγρασία και υγρές επιφάνειες για να βλαστήσει και δροσερές – υγρές κλιματολογικές συνθήκες με λίγο αέρα. Τα δροσερά, υγρά και κακώς αερισμένα θερμοκήπια είναι ιδανικά για την ανάπτυξη της ασθένειας. Οι συγκομισμένες ρίζες φέρνουν τη μόλυνση στα απομεινάρια των φύλλων, στο χώμα που συνδέεται με τις ρίζες ή στην επιφάνειά τους. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, ο μύκητας μπορεί να διαδοθεί στις παρακείμενες ρίζες από την επαφή ή πέρα από τις μεγαλύτερες αποστάσεις από τα αερομεταφερόμενα σπόρια.

Σηµειώνεται ότι φυτικοί ιστοί υδαρείς, περίσσεια αζωτούχου λίπανσης, υψηλή πυκνότητα φύτευσης και κακός αερισµός της φυτείας ή µέσα στο θερµοκήπιο, είναι παράγοντες που αυξάνουν την ευαισθησία των φυτών και τις προσβολές από τον βοτρύτη.

Ο βοτρύτης (ή σαπίλα) αποτελεί πραγµατική απειλή για την εµπορεύσιµη παραγωγή, ιδιαίτερα για τις θερµοκηπιακές καλλιέργειες. Η παραµικρή καθυστέρηση από την έγκαιρη επέµβαση του µύκητα, συνήθως έχει δυσανάλογα σοβαρές επιπτώσεις (απώλεια παραγωγής, δυσκολία αντιµετώπισης, περιορισµένη επιτυχία, παραµονή της ασθένειας σε εστίες µέσα στο θερµοκήπιο και επαναµόλυνση, ανάγκη για περισσότερους και συχνότερους ψεκασµούς, υψηλότερο κόστος).

Οι ειδικοί συστήνουν για την ορθολογική αντιµετώπισή του και πρόληψη εµφάνισης ανθεκτικότητας από τον µύκητα να εναλλάσσονται στους ψεκασµούς µυκητοκτόνα µε διαφορετικό τρόπο δράσης και από διαφορετικές οµάδες, να γίνεται καλός ψεκασµός και να εφαρµόζονται οι συνιστώµενες δόσεις.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ