ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κακό κλάδεμα μειώνει την επερχόμενη παραγωγή στα αμπέλια

 19/12/2016 - 09:18 πμ

«Υπεύθυνο» για τη µετάδοση πολλών παθογόνων µικροοργανισµών, οι οποίοι προκαλούν σοβαρότατες ασθένειες στα αµπέλια, θεωρείται το κλάδεµα αυτή την περίοδο, σύµφωνα µε γεωπόνους και καλλιεργητές.

Οι πιο σοβαρές από αυτές -ίσκα, ευτυπίωση και φόµοψη- οφείλονται σε µυκητολογικές προσβολές του ξύλου, οι οποίες αφενός εξασθενούν τα πρέµνα και µειώνουν αισθητά την παραγωγή και αφετέρου καταστρέφουν σταδιακά το φυτικό κεφάλαιο.

Αποτέλεσµα, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, είναι να δηµιουργούνται και µεγάλα κενά εντός της καλλιέργειας, µετά από κάποια χρόνια.

Η αντιµετώπιση των ασθενειών του ξύλου της αµπέλου, κατά κύριο λόγο ίσκας, ευτυπίωσης και φόµοψης, βασίζεται στη λήψη προληπτικών µέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέµατος, λόγω έλλειψης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αντιµετώπισή τους. Γενικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά το κλάδεµα:

-Το κλάδεµα να γίνεται όσο το δυνατόν αργότερα, στο τέλος του χειµώνα ή στην αρχή της άνοιξης, µε ξηρό καιρό και νηνεµία, δεδοµένου ότι η έλλειψη υγρασίας εµποδίζει την επιτυχή εγκατάσταση των παθογόνων.

- Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά πρέµνα, τα άρρωστα να µένουν τελευταία και τα εργαλεία κλαδέµατος να απολυµαίνονται µε καθαρό οινόπνευµα ή διάλυµα φορµόλης 2% ή διάλυµα χλωρίνης 10%.

-Να αποφεύγονται οι µεγάλες κλαδοτοµές.

- Επάλειψη των τοµών κλαδέµατος (οπωσδήποτε των µεγάλων) µε κατάλληλο µυκητοκτόνο.

-Να αφαιρούνται και να καίγονται τα προσβεβληµένα πρέµνα ή τµήµατά τους καθώς και οι κληµατίδες µε πληγές ή έλκη, οι ασπρισµένες και οι κακά ξυλοποιηµένες. Η αφαίρεση των προσβεβληµένων τµηµάτων πρέπει να γίνεται µε διαδοχικά κοψίµατα, µέχρι η τελική τοµή να εµφανιστεί φυσιολογική, χωρίς µεταχρωµατισµούς.

-Αµέσως µετά το κλάδεµα και για την προστασία των τοµών κλαδέµατος συνιστάται ψεκασµός των πρέµνων µε εγκεκριµένο χαλκούχο σκεύασµα.

-Επιβάλλεται η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ