Πρώτες προσβολές στα εσπεριδοειδή της Κυνουρίας από καφέ τετράνυχο

 27/12/2016 - 11:00 πμ

Την εµφάνισή του σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Περιφερειακή Ενότητας Αρκαδίας έκανε το άκαρι Eutetranychus orientalis, ο καφέ τετράνυχος των εσπεριδοειδών. Σύµφωνα µε την αρµόδια ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής, το εν λόγω έντοµο –που αποτελεί σηµαντικό εχθρό όλων των εσπεριδοειδών- εντοπίστηκε σε καλλιέργειες στις Τοπικές/∆ηµοτικές Κοινότητες Πραγµατευτής και Λεωνιδίου του ∆ήµου Νότιας Κυνουρίας και στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ανδρέα του ∆ήµου Βόρειας Κυνουρίας.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, προσβάλλει κυρίως την άνω επιφάνεια των φύλλων κατά µήκος της κεντρικής νεύρωσης, προκαλώντας πολυάριθµες κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του φύλλου. Το προσβεβληµένο δέντρο έχει χλωρωτική όψη και σε σοβαρές προσβολές εµφανίζει εξασθενηµένη ανάπτυξη, µειωµένη παραγωγή και µε ένα ελαφρύ άνεµο τα φύλλα πέφτουν. Οι καρποί προσβάλλονται λιγότερο και αποκτούν µια υπόφαια όψη.

Για την ανάπτυξη και δραστηριότητα του ακάρεως απαιτείται θερµοκρασία περιβάλλοντος από 11οC έως 30οC και σχετική υγρασία από 40-75%. Ευνοϊκότερη εποχή ανάπτυξής του είναι το φθινόπωρο. Σε ξηροθερµικές συνθήκες το άκαρι δεν αναπτύσσεται και σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, η θαλάσσια αύρα ευνοεί την ανάπτυξη µεγάλων πληθυσµών. Μεταδίδεται µε τον άνεµο και µε µετακίνηση προσβεβληµένου φυτικού υλικού.

Για την αντιµετώπισή του οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών πρέπει να πραγµατοποιούν στα κτήµατά τους µακροσκοπικούς ελέγχους την άνοιξη και το φθινόπωρο, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τα συµπτώµατα στα φύλλα, όπως χλωρωτικές κηλίδες, αποχρωµατισµό, κιτρίνισµα, ελαφριά συστροφή των φύλλων. Μάλιστα οι γεωπόνοι σηµειώνουν στους παραγωγούς, ότι µε τη βοήθεια ενός µεγεθυντικού φακού φαίνονται κατά µήκος της κεντρικής νεύρωσης  του φύλλου, άτοµα του ακάρεως διαφόρων ηλικιών και εκδύσεις. Σε περίπτωση προσβολής γίνεται εφαρµογή εγκεκριµένου ακαρεοκτόνου, ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ