Οδηγός φύτευσης δενδρυλλίων πυρηνόκαρπων χωρίς γλάστρα

 02/01/2017 - 09:32 πμ

Από τότε που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρι λίγο πριν το φούσκωμα των ματιών, δηλαδή από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου φυτεύονται τα γυμνόριζα δενδρύλλια πυρηνόκαρπων.

Κατά τη φύτευση νέων δενδρυλλίων σε ήδη υπάρχοντες οπωρώνες προς αντικατάσταση παλιών – ξερών δένδρων, είτε σε νέους οπωρώνες, θα πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω μέτρα, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες προσβολής τους από ασθένειες και να γίνεται ευκολότερη και επιτυχής η εγκατάστασή τους:

1) Η επιλογή της ποικιλίας και του υποκειμένου θα πρέπει να γίνει με βάση την ανθεκτικότητά τους σε εχθρούς, ασθένειες, ιδιαιτερότητες του εδάφους, και το μικροκλίμα της περιοχής του δενδροκομείου.

2) Τα δενδρύλλια που επιλέγονται θα πρέπει να είναι υγιή, απαλλαγμένα από οποιαδήποτε ασθένεια.

3) Το έδαφος που θα επιλεγεί για να εγκατασταθεί το δενδροκομείο, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ασθένειες. Η προηγούμενη καλλιέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά καταστρεπτικών ασθενειών στη νέα καλλιέργεια. Έτσι, η εγκατάσταση του δενδροκομείου σε εδάφη που τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν με ετήσιες καλλιέργειες ευαίσθητες στο βερτισίλλιο. (πχ. μελιτζάνα, τομάτα) πρέπει να αποφεύγεται.

4) Το έδαφος του δενδροκομείου θα πρέπει να έχει υποστεί την κατάλληλη κατεργασία και να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αποστράγγισης, για να αερίζεται επαρκώς και να μην εμφανίζονται φαινόμενα που ευνοούν την προσβολή των ριζών από μύκητες εδάφους.

5) Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, η ζώνη του εμβολίου θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα πάνω από το έδαφος. Επιπλέον τα δενδρύλλια θα πρέπει να φυτεύονται στο ίδιο βάθος με το βάθος όπου ήταν στο φυτώριο.

6) Κατά την άρδευση θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε το νερό να μην έρχεται σε επαφή με τον λαιμό των δένδρων, με την κατασκευή αναχώματος και την καταστροφή των αγριόχορτων γύρω από τον κορμό. Σημειωτέον ότι οι προτεινόμενοι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται με στεγνό καιρό και να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ