Προληπτικά μέτρα για λιγότερες μολύνσεις σε μηλιές, αχλαδιές

 09/01/2017 - 09:53 πμ

Κρίσιµη θεωρείται αυτή η περίοδος για τους παραγωγούς µηλιάς και αχλαδιάς, οι οποίοι καλούνται να εφαρµόσουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά µέτρα µε στόχο την καλύτερη αντιµετώπιση των διαχειµαζόντων εντόµων και ασθενειών των φυτών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Το φουζικλάδιο και το βακτηριακό κάψιµο θεωρούνται από τις σηµαντικότερες απειλές για την παραγωγή των µήλων, ενώ στα αχλάδια τη µεγαλύτερη ζηµιά την προκαλεί η ψύλλα.

Το φουζικλάδιο αντιµετωπίζεται κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου µε ψεκασµούς εξειδικευµένων φυτοπροστατευτικών. Κατά τη διάρκεια του χειµώνα πρέπει να γίνεται κλάδεµα και καταστροφή µε φωτιά όλων των προσβεβληµένων κλάδων, πάντα µε ξηρό καιρό και τα πεσµένα να µαζεύονται και να παραχώνονται (όπου είναι εφικτό) ή να ψεκάζονται µε ουρία.

Για την αντιµετώπιση του βακτηριακού καψίµατος δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά, που να δρουν θεραπευτικά. Ως εκ τούτου η λήψη καλλιεργητικών-προληπτικών µέτρων είναι η µόνη αποτελεσµατική στην αντιµετώπιση της ασθένειας. Προτείνονται, µεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Ξερίζωµα και κάψιµο όλων των προσβεβληµένων δένδρων (προσβολή κορµού ή βραχιόνων σε απόσταση µικρότερη από 50 εκ. από τον κορµό).

2. Αυστηρό κλάδεµα των προσβληµένων δένδρων καθ’ όλη τη βλαστική περίοδο µε αφαίρεση και υγιούς τµήµατος.

3. Κατά το κλάδεµα ή τον καθαρισµό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυµαίνονται µε εµβάπτιση σε καθαρό οινόπνευµα ή διάλυµα φορµόλης 5%.

4. Αποφυγή λήψης εµβολίων από µολυσµένους οπωρώνες.

5. Ψεκασµός πριν τη διακοπή του λήθαργου µε πυκνό χαλκούχο διάλυµα, κατά προτίµηση βορδιγάλειο πολτό 3,5%.

Όσον αφορά την ψύλλα της αχλαδιάς, πρώτο ρόλο στη σωστή αντιµετώπιση του εντόµου έχει η αποτελεσµατική καταπολέµηση των πληθυσµών της διαχειµάζουσας γενιάς µε εφαρµογή χειµερινών λαδιών χωριστά ή σε µίγµα µαζί µε πυρεθρίνες. Ο ψεκασµός στρέφεται κατά των τελείων εντόµων και λειτουργεί σαν αποτρεπτικό ωοτοκίας.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ