ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλή οι χαμηλές θερμοκρασίες για νεαρά φυτά στα θερμοκήπια

 16/01/2017 - 09:27 πμ

Πρόσθετα µέτρα προστασίας των νεαρών φυτών στα θερµοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες ωστόσο αυτή την εποχή είναι σε µικρή έκταση, καλούνται να λαµβάνουν οι παραγωγοί, λόγω του ψύχους.

Άλλωστε, οι εξαιρετικά χαµηλές θερµοκρασίες που σηµειώθηκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ηµέρες χαρακτηρίζονται από παραγωγούς και γεωπόνους, άκρως επικίνδυνες για τις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και την αγροτική παραγωγή.

Τα νεαρά φυτά, τα οποία έχουν φυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερµοκήπια, είναι αρκετά ευάλωτα στις πολύ χαµηλές θερµοκρασίες. Γι’ αυτό, και όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τα συστήµατα θέρµανσης, να φροντίζουν για τη συντήρησή τους, ώστε να µην έχουµε προβλήµατα, να τα προµηθεύουν κανονικότατα µε πρώτη ύλη – βιοµάζα και να µην αφήνουν τη θερµοκρασία να πέφτει κάτω από 12 µε 14oC το βράδυ.

Σύµφωνα µε τους γεωπόνους, η µεγάλη διαφορά θερµοκρασίας µέρας και νύχτας, σοκάρει τα φυτά, τα στρεσάρει και δηµιουργεί προβλήµατα τόσο στην κανονική ανάπτυξή τους όσο και στο σωστό ξεκίνηµα των φυτών.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σύστηµα θέρµανσης, οι καλλιεργητές πρέπει να βάλουν δεύτερη κάλυψη για να προστατεύσουν τα νεαρά φυτά, τεχνική που ωστόσο επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος παραγωγής, αλλά θεωρείται αναγκαία ως αντιπαγετική προστασία, διότι οι θερµοκρασίες που επικρατούν δεν είναι ενδεδειγµένες για την ανάπτυξή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις όχι πολύ καλές και παλιές κατασκευές.

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν για τη λήψη των απαραίτητων µέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών, που σηµαίνει να στεγανοποιήσουν τα θερµοκήπια, να εγκαταστήσουν προθαλάµους, όπου δεν υπάρχουν, και να γίνεται έλεγχος καθηµερινά – πρωί και βράδυ – στα συστήµατα αυτοµατισµού που διαθέτουν οι θερµοκηπιακές µονάδες.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ