Σάπισμα των δέντρων φέρνει το βάρος του χιονιού στα σπασμένα κλαδιά

 23/01/2017 - 09:50 πμ

Να λειάνουν τις τοµές που έχουν δηµιουργηθεί στα σπασµένα κλαδιά, λόγω του βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέµων, µε αλυσοπρίονο, καλούνται οι παραγωγοί προκειµένου να σταµατήσουν το σάπισµα του δέντρου. Κατόπιν, πρέπει να καλυφθεί µε ειδική αλοιφή η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιµο για να µειωθεί ο κίνδυνος προσβολής του ξύλου από ασθένειες και σάπισµα.

Επιπλέον, στις συµβουλές που απευθύνει ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στους καλλιεργητές για τη διαχείριση τις ζηµιάς στα δέντρα από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, προτείνεται και ψεκασµός µε χαλκό και άσπρισµα µεγάλων κλαδιών που είναι εκτεθειµένα στον ήλιο.

Εκτός από τα σπασίµατα κλαδιών, οι ζηµιές που θα φανούν αργότερα είναι ξηράνσεις κλαδιών από πάγωµα που θα µειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων τα επόµενα χρόνια. Την άνοιξη στη νέα βλάστηση θα φανεί ποια κλαδιά είναι ζηµιωµένα, ώστε να γίνει κλαδοκάθαρος µε αφαίρεση ξερών κλαδιών µε τοµή στο υγιές ξύλο. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασµός των δέντρων µε χαλκό.

Μέσα συγκοµιδής: Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής ζηµιώνονται από την πτώση σπασµένων κλαδιών, αλλά δεν συνιστάται µάζεµα τους κάθε φορά που αναµένεται κακοκαιρία, γιατί είναι ασύµφορο. Η ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζεται αρνητικά από τα χιόνια γιατί ο καρπός παγώνει και σαπίζει, γι’ αυτό προτείνεται άµεση συγκοµιδή και εξαγωγή του ελαιολάδου.

Λίπανση: Σε περίπτωση αφαίρεσης σπασµένων κλάδων µε βαρύ κλάδεµα, πρέπει να δοθεί έµφαση στη λίπανση µε άζωτο, περιορίζοντας τη χρήση καλίου µέχρι τα δέντρα να επανέλθουν σε κανονική παραγωγή.

Φυτοπροστασία: Τα κοµµένα κλαδιά θα πρέπει µέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν αποµακρυνθεί από τον ελαιώνα ή να ψεκαστούν µε κατάλληλο εντοµοκτόνο για αποφυγή προσβολών από τα ξυλοφάγα έντοµα. Η νέα βλάστηση πρέπει να προστατευτεί από τις προσβολές από διάφορους εχθρούς και ασθένειες όπως µαργαρόνια, πυρηνοτρήτης, ακάρεα, κηκιδόµυγα των βλαστών, µε χηµική αντιµετώπιση µέχρι να ολοκληρωθεί η διαµόρφωση της κόµης τους.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ