Εξασθένιση του ελαιόδεντρου και μείωση παραγωγής φέρνει η καρκίνωση

 13/02/2017 - 09:59 πμ

Σημαντική εξασθένιση του δέντρου μέχρι και ολική νέκρωση και σοβαρή μείωση της επερχόμενης παραγωγής προκαλεί η καρκίνωση στους ελαιώνες, μια ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο, το οποίο εισέρχεται στους ιστούς της ελιάς μέσα από πληγές (κλάδεμα, παγετός, χαλάζι).

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας, η προσβολή γίνεται ορατή κυρίως στα υπέργεια τμήματα του δέντρου, ιδιαιτέρως στους βλαστούς, στους κλάδους και στον κορμό, όπου παρουσιάζονται καρκινώματα (όγκοι).

Οι εδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές τα εξής:

•Αποφυγή κλαδέματος των ελαιόδεντρων με υγρό ή βροχερό καιρό

•Κατά τη βροχερή περίοδο, μετά από κλάδεμα, χαλαζόπτωση ή παγετό, να πραγματοποιείται προληπτικά ψεκασμός με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, ειδικά στις πιο ευαίσθητες ποικιλίες (Κορωνέικη, Αμφίσσης, Μεγαρίτικη).

•Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων συνίσταται αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών ή αφαίρεση καρκινωμάτων από τους κλάδους, τον κορμό και τους βραχίονες με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη των πληγών με πυκνό βορδιγάλειο πολτό.

•Για την αποφυγή μετάδοσης του μολύσματος τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται επιμελώς και συστηματικά με κατάλληλο απολυμαντικό. Ειδικά σε περιοχές απαλλαγμένες από το παθογόνος μεγάλη προσοχή κατά την εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων μόνο υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό από ελεγμένα φυτώρια.

Σημειωτέον ότι σημαντική απειλή για τις ελιές αποτελούν και η καπνιά και οι λειχήνες. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, η ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς ευνοείται από τα μελιτώδη εκκρίματα κοκκοειδών εντόμων (πχ Λεκάνιο, Πολλίνια, Φιλίπια) και εμφανίζεται σε φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και κλαδίσκους. Οι λειχήνες παρουσιάζονται πιο συχνά σε ελαιώνες υγρών περιοχών, με πυκνή βλάστηση και κακό αερισμό καλύπτοντας (με κιτρινοπράσινο μανδύα) κυρίως τους βραχίονες ή και τους κορμούς των δέντρων.

Οι ειδικοί συστήνουν εφαρμογή ψεκασμών με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την εμφάνιση της καπνιάς, ενώ βοηθούν και στην αποκόλληση των λειχήνων και κλάδεμα με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών επαρκούς αερισμού και φωτισμού των δέντρων.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ