ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια στάλα βροχή αρκεί για να «πληγώσει» τις αμυγδαλιές η φώμοψη

 20/02/2017 - 10:53 πμ

Η αυξηµένη υγρασία σε συνδυασµό µε τις χαµηλές θερµοκρασίες της εποχής «στρώνουν» το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη και εξάπλωση του µύκητα Phomopsis amygdali (συν. Fusicoccum amygdali), που προκαλεί τη φώµοψη στις αµυγδαλιές.

Όπως σηµειώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας, τα µολύσµατα διασπείρονται µε το νερό (βροχή, δρόσος) σε µικρές αποστάσεις, ενώ µε τον άνεµο τα έντοµα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε µεγάλες αποστάσεις.  Ο µύκητας διαχειµάζει υπό µορφή πυκνιδίων πάνω στην επιφάνεια των προσβεβληµένων βλαστών και στα έλκη των κλαδίσκων, ενώ στα προσβεβληµένα όργανα σχηµατίζονται άφθονα µελανά πυκνίδια (µαύρα στίγµατα).

Αναφορικά µε τα συµπτώµατα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλµών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζηµιά ξεκινάει µε τον σχηµατισµό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλµό. Σε µεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειµάζει, όπως επίσης και στα προσβεβληµένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος. Να σηµειωθεί ότι η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται  από τις ουλές των φύλλων, των ανθέων και από τα λέπια των οφθαλµών.

Σχετικά µε την καταπολέµησή της, οι γεωπόνοι προτείνουν ως καλλιεργητικό µέτρο την αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά όλων των προσβεβληµένων βλαστών, ανεξαρτήτου εποχής. Ωστόσο τονίζεται ότι για να είναι αποτελεσµατικό ως µέτρο πρέπει να εφαρµόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής µόλις εµφανισθούν τα συµπτώµατα της ασθένειας.

Στα χηµικά µέτρα, συνιστάται ψεκασµός των δέντρων κατά τη διάρκεια του λήθαργου το χειµώνα µε χαλκούχα σκευάσµατα. Οι ψεκασµοί για την αντιµετώπιση της φώµοψης συνεχίζονται την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλµών µέχρι του σχηµατισµού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ