Κατά το λήθαργο, μέσα στο Μάρτιο κλάδεμα και λίπανση ζητά η φιστικιά

 28/02/2017 - 09:03 πμ

Τον Μάρτιο, μήνα που η φιστικιά βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου, θεωρείται κατάλληλη εποχή τόσο για λίπανση όσο και για κλάδεμα. Σημειωτέον ότι οι παραγωγοί καλούνται να προχωρήσουν σε μια σειρά προληπτικών καλλιεργητικών μέτρων, τα οποία μπορεί να περιορίσουν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ειδικότερα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, συνιστούν τα εξής:

Κλάδεµα: Σε εξέλιξη είναι αυτή την εποχή το κλάδεµα καρποφορίας. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τοµές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (χωρίς ίχνη µεταχρωµατισµού) και να καλύπτονται µε κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ). Με το σωστό καθαρισµό των δέντρων επιτυγχάνεται καλός αερισµός και καλή διείσδυση φωτός στο εσωτερικό της κόµης. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εµφάνιση ασθενειών (π.χ. βοτρυοσφαίρια, σεπτορίωση).

Φυτοπροστασία: Με το κλάδεμα καρποφορίας μπορούμε να πετύχουμε μείωση προσβολών την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ειδικότερα, συστήνονται τα εξής:

1. Επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών, για τη μείωση του πληθυσμού του ευρύτομου (Eurytoma plotnikovi), το οποίο διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα στους καρπούς αυτούς, τόσο πάνω στο δέντρο, όσο και στο έδαφος.

Για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου το Μάιο, καλό θα είναι να συλλέγονται προσβεβλημένοι καρποί όταν καθαρίζονται τα δέντρα, να ελέγχεται ένα ποσοστό τους για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους και να τοποθετούνται σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία, των οποίων το άνοιγμα σκεπάζεται με εντομοστεγές δίχτυ (π.χ. τούλι). Τα δοχεία αυτά, 2-3 ανά 10 στρέμματα, αναρτώνται σε προστατευμένο μέρος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί πριν την εμφάνιση του εντόμου.

2. Συλλογή και κάψιμο των ξερών και ημίξηρων κλάδων που τοποθετήθηκαν το φθινόπωρο κοντά στα δέντρα, για να ενεργήσουν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των ακμαίων του σκολύτη (Acrantus vestitus), ο οποίος είναι το σπουδαιότερο ξυλοφάγο έντομο της φιστικιάς.

3. Συλλογή των προσβεβλημένων από βοτρυοσφαίρια ταξικαρπιών της περσινής περιόδου (εικόνα), καθώς και των αντίστοιχων κλάδων που τις φέρουν. Η διαχείμαση του μύκητα γίνεται μεταξύ άλλων και σ’ αυτές, γι’ αυτό θα πρέπει να καίγονται ή αν πέφτουν στο χώμα να φρεζάρονται αμέσως.

Λίπανση: Επειδή στην κεντρική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειµώνα και την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη η πιο πρώιµη βασική λίπανση.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ