Με τα πρώτα ίχνη στη νέα βλάστηση της ελιάς, ψεκασμός για κερκόσπορα και κυκλοκόνιο

 20/03/2017 - 09:30 πμ

Η νέα βλάστηση στην ελιά έχει ξεκινήσει στις νότιες περιοχές της χώρας. Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές σχηματίζονται τα πρώτα ζεύγη φύλλων και σταδιακά επιμηκύνονται οι ανθοφόροι οφθαλμοί σχηματίζοντας τις ανθοταξίες (στάδια Β και C). Στις μεσοπρώιμες περιοχές ξεκινάει η έκπτυξη των οφθαλμών (στάδιο Β). Στους περισσότερους ελαιώνες παρουσιάζεται εμφανής εξασθένιση των δέντρων και σχετική ανομοιομορφία στο δυναμικό της νέας βλάστησης.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς μεγάλη προσοχή για την πιθανότητα εμφάνισης κερκόσπορας και κυκλοκόνιου. Όπως λένε, πρόκειται για μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν αποφύλλωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων δέντρων, ενώ έντονες είναι και οι μολύνσεις με προσβολές στους καρπούς, που υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και μειώνουν την παραγωγή.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κυκλοκόνιου είναι ο σχηματισμός καστανών κυκλικών κηλίδων, γνωστές ως «μάτια παγωνιού» στην επάνω επιφάνεια των φύλλων, με τις προσβολές να εντοπίζονται κυρίως στα παλαιότερα φύλλα, χαμηλά στις ποδιές.

Η κερκόσπορα εμφανίζει περιοχές με σκούρο μεταχρωματισμό μόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων, ενώ στην επάνω επιφάνειά τους παρουσιάζονται κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις και τα φύλλα πέφτουν.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σχετίζεται με την επικράτηση υγρών καιρικών συνθηκών, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, με συνεχείς βροχοπτώσεις. Υψηλή σχετική υγρασία και ανοιξιάτικες βροχές ευνοούν τις νέες μολύνσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γεωπόνους, τελευταία διαπιστώνεται επέκταση των μολύνσεων και σε περιοχές που δεν είναι τόσο ευνοϊκό το μικροκλίμα. Επίσης η ποικιλία Κορωνέικη (ψιλολιά) που μέχρι σήμερα θεωρούνταν σχετικά ανθεκτική, αποδεικνύεται ευαίσθητη. Ευπαθείς ποικιλίες είναι: Θρουμπολιά,  Άμφισσας, Τσουνάτη, Καλαμών.

Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ασθενειών, λένε οι ειδικοί και καλούν τους καλλιεργητές να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο για την ύπαρξη χαρακτηριστικών συμπτωμάτων στα ελαιόδεντρα.

Σε περιοχές όπου διαπιστώνεται προσβεβλημένο παλαιό φύλλωμα και αποφύλλωση συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, με σκοπό την προστασία της νέας βλάστησης όταν βρίσκεται στα 2-5 εκ.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ