Έλκη με μελάνι ως και αποπληξία φέρνουν οι ασθένειες κορμού στα ακρόδρυα

 27/03/2017 - 09:14 πμ

Φυτόφθορα και σηψηρριζίες είναι δύο από τις βασικές ασθένειες που καλείται να αντιµετωπίσει ο καλλιεργητής ακρόδρυων (καστανιά, φιστικιά και καρυδιά) αυτή την περίοδο.

Όσον αφορά τη φυτόφθορα ή κοµµίωση (Phytophthora spp.), τα δέντρα εµφανίζουν στο λαιµό ή στις χονδρές ρίζες κηλίδες και εκροή υγρού σαν µελάνι, µεταχρωµατισµό µεταξύ φλοιού και ξύλου, καχεξία και τελικά αποξήρανση των δέντρων.

Στα προληπτικά µέτρα, για την αντιµετώπισή της, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συστήνουν χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, εµβολιασµό σε µεγάλο ύψος (70 εκ.) από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να µη φθάνουν το νερό και οι σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο εµβόλιο, αποφυγή υγρασίας στη βάση του κορµού και δηµιουργίας πληγών, που ευνοούν τις µολύνσεις.

Επειδή αδιόρατες ρωγµές από ελαφρές παγωνιές του χειµώνα είναι αναπόφευκτες, συνιστάται επάλειψη του κορµού µέχρι 1 µέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους µε βορδιγάλειο πάστα τώρα την άνοιξη, ειδικά αν το σηµείο εµβολιασµού είναι χαµηλά.

Μετά την εµφάνιση της ασθένειας, οι ειδικοί προτείνουν τα ύποπτα προσβολής δέντρα να ξελακώνονται κι αν είναι ελαφρώς προσβεβληµένα, να γίνεται καθαρισµός της µεταχρωµατισµένης περιοχής µε µαχαίρι, µαζί µε ζώνη 2 εκ. από τους γύρω υγιείς ιστούς κι απολύµανση. Για µεγαλύτερη προσβολή συστήνεται εκρίζωση και απολύµανση πριν φυτευτεί άλλο δέντρο.

Η σηψηρριζία (Armillaria spp.) ευνοείται σε υγρά και κακοαποστραγγιζόµενα εδάφη, εµφανίζει καχεκτική βλάστηση, νέκρωση κλάδων και το δέντρο ξεραίνεται. Στα νεαρά δέντρα η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και οδηγεί σε αποπληξία. Η καταπολέµησή της είναι πολύ δύσκολη, τονίζουν οι γεωπόνοι, γιατί το παθογόνο βρίσκεται σε µεγάλο βάθος στο έδαφος και είναι προστατευµένο στο εσωτερικό των ριζών. Συνιστάται χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, καλή αποστράγγιση εδάφους, εξαγωγή ριζών προηγούµενων φυτών και διετής καλλιέργεια µε σιτηρά πριν την εγκατάσταση νέου δενδρώνα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ