Δείγμα και έλεγχο για κόκκινο τετράνυχο, φουζικλάδιο και ωίδιο θέλουν οι μηλιές

 03/04/2017 - 09:50 πμ

Προληπτικούς προστατευτικούς ψεκασμούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου, του φουζικλάδιου και του ωιδίου στη μηλιά προτείνουν για αυτή την περίοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ανά ασθένεια, οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές μηλιάς τα εξής:

Κόκκινος τετράνυχος μηλιάς (Panonychus ulmi Koch, Acari: Tetranychidae)

• Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον 30 οφθαλμών ή 10 βλαστών καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου. Οι παραγωγοί καλούνται να εντοπίσουν και να καταμετρήσουν τα αυγά του τετράνυχου (τα διαπαύοντα αυγά αποτίθενται στη βάση των οφθαλμών).

• Αν καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1.000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου - προνυμφοκτόνου δράσης, άμεσα και πρώτα στα πεδινά.

Φουζικλάδιο μηλιάς (Venturia inaequalis Cooke Wint.)

• Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες της εποχής αυτής ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών από φουζικλάδιο. Επίσης, οι περισσότερες ποικιλίες στις ορεινές περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της πράσινης κορυφής (C- C3) και στις πεδινές περιοχές στο στάδιο της ρόδινης κορυφής (Ε-Ε2), από τα πλέον ευπαθή στάδια ανάπτυξης του δέντρου.

• Συνιστάται επέμβαση με προστατευτικά μυκητοκτόνα πριν τις βροχοπτώσεις ή επέμβαση με θεραπευτικά μυκητοκτόνα έως και 96 ώρες μετά την περίοδο προσβολής.

Ωίδιο μηλιάς (Podosphaera leucotricha Ell. and Ev. Salm.)

• Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου.

• Οι νεαροί τρυφεροί ιστοί είναι ευπαθείς στις μολύνσεις. Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.

• Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το φουζικλάδιο.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ