ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία πολλαπλάσιες προσβολές από περονόσπορο στην πατάτα

Δούσκα Ελένη|  18/04/2017 - 11:35 πμ

Σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας οι περισσότερες ανοιξιάτικες πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τον περονόσπορο.

Ο καιρός το τελευταίο διάστημα, προς το παρόν, δεν ήταν ευνοϊκός για την παρουσίαση εκτεταμένων προσβολών και  την ανάπτυξη του παθογόνου, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής, οι θερμοκρασίες βαθμιαία παρουσιάζουν άνοδο και οι συνθήκες ενδεχομένως θα επιτρέψουν την εκδήλωση προσβολών. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές να συνεχίσουν την προληπτική προστασία των καλλιεργειών κατά του περονόσπορου. Στις όψιμες καλλιέργειες πρέπει να ληφθεί υπόψη η γρήγορη ανάπτυξη της καλλιέργειας και η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

Αλτερναρίωση: Ο καιρός δεν ευνοεί ακόμα τις εκτεταμένες προσβολές από την εν λόγω ασθένεια. Ωστόσο, οι γεωπόνοι συνιστούν προληπτικές εφαρμογές ανά  10 ημέρες με την εμφάνιση των προσβολών, καθώς και ξερίζωμα και καταστροφή των φυτών με ύποπτα συμπτώματα. Σημειώνεται ότι απαιτείται ασφαλής διάγνωση και επιλογή φυτοπροσταστευτικού για τη συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο, σε συνεργασία με τον σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αφίδες: Ξεκίνησαν οι προσβολές από τις αφίδες, οι οποίες ευνοούνται από τις υγρασίες που επικρατούν στις πατατοκαλλιέργειες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας.

Οι αφίδες εμφανίζονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια του φύλλου, όπου σχηματίζουν αποικίες, με χαρακτηριστικό την παραγωγή μελιττώματος. Σε σοβαρές προσβολές τα φύλλα καρουλιάζουν και μεταχρωματίζονται. Εκτός από την απομύζηση χυμών οι αφίδες μπορεί να μεταφέρουν και ιώσεις (π.χ. ιός καρουλιάσματος φύλλων, Α, Μ και Υ).

Οι ειδικοί συνιστούν ψεκασμό με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, όπου αυτό απαιτείται.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ