Έντονη φυλλόπτωση ως ολική ακαρπία στις ελιές προκαλεί το κυκλοκόνιο

Δούσκα Ελένη|  02/05/2017 - 09:11 πμ

Άµεσο ψεκασµό µε κάποιο εγκεκριµένο σκεύασµα για την προστασία της νέας βλάστησης από το κυκλοκόνιο συστήνεται στους ελαιοκαλλιεργητές, µε δεδοµένο ότι οι καιρικές συνθήκες της περιόδου ευνοούν την εµφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, στα ελαιοκτήµατα που υπάρχουν προσβολές, προτείνεται ψεκασµός όταν το µήκος της νέας βλάστησης είναι 2-5 εκ. και σε περίπτωση που συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες αυξηµένης υγρασίας, ο ψεκασµός πρέπει να επαναληφθεί µετά από 20-30 ηµέρες.

Το κυκλοκόνιο είναι µυκητολογική ασθένεια του φυλλώµατος που ενδηµεί. Ο µύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας, προκαλείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιόδεντρων, που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσµα τη µείωση της παραγωγής που µπορεί να φθάσει έως και ολική ακαρπία.

Για την αντιµετώπιση της ασθένειας συνιστάται καλή διαβροχή της κόµης του δέντρου (περίπου 200 λίτρα ψεκαστικού υγρού ανά στρέµµα για ελαιόδεντρα ηλικίας δέκα ετών και άνω) εφόσον χρησιµοποιηθεί ο χαλκός. Ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβληµένων φύλλων, η οποία ωστόσο είναι επιθυµητή διότι µειώνει τα µολύσµατα από τα οποία γίνεται έναρξη των προσβολών και µετάδοση της ασθένειας.  
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές- ανήλιες περιοχές, όπου σηµειώνεται  παρατεταµένη διαβροχή του φύλλου το πρωί (πρωινή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεµένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες). Σε αυτές τις περιπτώσεις, για τον περιορισµό της υγρασίας του φυλλώµατος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεµα των δέντρων.

Επίσης, αυτή την εποχή πρέπει να δοθεί προσοχή στις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς (πράσινη) για την αντιµετώπιση των ακάρεων Eriophyidae, που προκαλούν ζηµιές σε φύλλα, άνθη και καρπούς. Όπου σηµειώθηκαν πέρυσι ζηµιές συνιστάται ψεκασµός µε θερινό λάδι όταν η ελιά βγάλει το δεύτερο ζευγάρι νέων φύλλων και επανάληψη στην έναρξη της άνθησης.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ