Με ξενιστές τα πουρνάρια κάνει ζημιά στα αμπέλια η λυμάντρια

Δούσκα Ελένη|  15/05/2017 - 09:02 πμ
UPDATE 12/05/2017 , 01:19 μμ

Οι πρώτες προσβολές, µέτριας προς το παρόν έντασης, από τη λυµάντρια διαπιστώθηκαν σε κτήµατα µε αµπέλια και αµυγδαλιές του νοµού ∆ράµας, που γειτνιάζουν µε δασικές περιοχές.

Ύστερα από επιτόπιες παρατηρήσεις των γεωπόνων του τµήµατος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονοµικού Ελέγχου της ∆ΑΟΚ ∆ράµας, σε αγροτικές περιοχές των Κυργίων έχει διαπιστωθεί η παρουσία χαµηλών πληθυσµών προνυµφών δευτέρου και τρίτου σταδίου του λεπιδόπτερου L. Dispar σε κτήµατα που γειτνιάζουν σε δασική βλάστηση κυρίως µε πουρνάρι.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας, το πουρνάρι είναι ο πιο σηµαντικός ξενιστής του εντόµου, ωστόσο πρόκειται για είδος εξαιρετικά πολυφάγο και προσβάλλει περισσότερα από 600 είδη φυτών. Η λυµάντρια έχει µία γενεά ανά έτος, οι προνύµφες του εκκολάπτονται την άνοιξη και η παρουσία τους είναι εµφανής συνήθως έως τον Ιούνιο.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους µεταβαίνουν σε προστατευµένα σηµεία προκειµένου να νυµφωθούν. Η έξοδος των ενηλίκων συµβαίνει από Ιούνιο έως Σεπτέµβριο. Τα αβγά που τοποθετούν στους ξενιστές τους παραµένουν στα σηµεία απόθεσης χωρίς να εκκολαφθούν µέχρι την επόµενη άνοιξη.

Υπενθυµίζεται ότι στη συγκεκριµένη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας, καθώς και σε άλλες περιοχές που γειτνιάζουν σε δάση στα οποία κυριαρχεί το πουρνάρι είχαν παρατηρηθεί εκτεταµένες προσβολές από το εν λόγω λεπιδόπτερο την περασµένη άνοιξη (2016). 
  
Οι ειδικοί καλούν τους καλλιεργητές σε περιοχές που γειτνιάζουν µε δασική βλάστηση, ιδίως µε πουρνάρι, να ελέγχουν τις δενδρώδεις καλλιέργειές τους (αµυγδαλιές, ροδακινιές, δαµασκηνιές κλπ) και σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτα συµπτώµατα, να απευθυνθούν σε γεωπόνους της ∆ράµας ή ιδιώτες.

Το έντοµο αντιµετωπίζεται αποτελεσµατικά µε ψεκασµούς φυλλώµατος σκευασµάτων του Bacillus thuringiensis. Σε κάθε περίπτωση, όταν ακολουθείται πρόγραµµα φυτοπροστασία για άλλους εχθρούς (πχ. Ροδακινιάς, µηλιάς, αµυγδαλιάς κλπ) καλύπτει και τη λυµάντρια.     ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ