Σημαντικές προσβολές από τον διαλευρώδη σε πορτοκαλιές της Ηλείας

Δούσκα Ελένη|  22/05/2017 - 09:03 πμ
UPDATE 19/05/2017 , 02:45 μμ

Έντονες προσβολές από το έντομο του διαλευρώδη έχουν παρατηρηθεί σε οπωρώνες με εσπεριδοειδή σε αρκετές νέες περιοχές του νομού Ηλείας, όπου τα δέντρα έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της ανθοφορίας και πλέον έχουν εμφανιστεί τα μικρά καρπίδια.


Τα ακμαία εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους καρπούς των εσπεριδοειδών, αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας, όπου εκκρίνουν μία μελιτώδη ουσία που ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα της  καπνιάς σε φύλλα και καρπούς. Αυτό αποτελεί αιτία για την υποβάθμιση της ποιότητας παραγωγής και της υγείας των δέντρων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται ανάλογα με την περιοχή η σταδιακή εκκόλαψη των αβγών και οι προνύμφες του πρώτου σταδίου (κινητές μορφές). Γι’ αυτό, τονίζουν οι ειδικοί, απαιτούνται υπεύθυνοι χειρισμοί στο κατάλληλο στάδιο, για την καταπολέμηση του εντόμου, καθώς μετακινείται εύκολα με τον αέρα και εγκαθίσταται ραγδαία σε νέες περιοχές. Ειδικότερα, προτείνονται τα εξής:

Χημικά μέτρα:
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση του διαλευρώδη των εσπεριδοειδών, ενώ συστήνεται η αποφυγή άσκοπων χημικών επεμβάσεων που καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και απειλούν το περιβάλλον.

Καλλιεργητικά μέτρα:  
• Αποφυγή όψιμων αζωτούχων λιπάνσεων
• Κλάδεμα των δέντρων για καλύτερο αερισμό και αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών
• Κανονικές αρδεύσεις

Βιολογικά  μέτρα:  
Απελευθέρωση και  προστασία  ορισμένων φυσικών  εχθρών (όπως  τα ενδοφάγα παράσιτα Cales Noacki και το Encarsia lahorensis) και ψεκασμοί με θερινά λάδια, άλατα Καλίου και μικροβιακά σκευάσματα Beauveria bassiana.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ