Οι βροχές έφεραν τη φώμοψη στις αμυγδαλιές

Δούσκα Ελένη|  29/05/2017 - 09:06 πμ
UPDATE 26/05/2017 , 12:55 μμ

Από τις χαμηλές και υγρές περιοχές των νομών Μαγνησίας και Λάρισας ξεκίνησαν οι πρώτες προσβολές της φώμοψης στις αμυγδαλιές. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας, η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους και νέκρωση των οφθαλμών.

Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες, μάλιστα, προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την πτώση των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών, ενώ υγρός και βροχερός καιρός στη βλαστική περίοδο είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Οι ειδικοί συστήνουν αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής), μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για τη μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου. Επιπλέον, συνιστάται ψεκασμός με εκλεκτικά, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά.

Ψεκασμός κατά του καπνώδη
Πρόκειται για ένα μεγάλο μαύρο σκαθάρι με λευκή απόχρωση στη ράχη του, τα τέλεια έντομα του οποίου την άνοιξη τρέφονται από το φύλλωμα της αμυγδαλιάς. Ωριμάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και εναποθέτουν τα αυγά τους ένα-ένα ή σε ομάδες στο έδαφος κοντά στο λαιμό του δέντρου ή σε ρωγμές του φλοιού στη βάση του κορμού. Η νεαρή προνύμφη μπαίνει στο λαιμό ή στη βάση μίας ρίζας και ανοίγει στοά, με αποτέλεσμα τα δέντρο να εξασθενεί σιγά - σιγά και να ξηραίνεται.
Στους παραγωγούς συνιστάται κάθε μέτρο που διατηρεί τα δέντρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας της βλάστησης, όπως κατάλληλη λίπανση, άρδευση και κλάδεμα. Η καταπολέμηση του καπνώδη γίνεται με την εμφάνιση των ακμαίων τον Μάιο για να εναποθέσουν τα αυγά τους, με ψεκασμούς με ισχυρά επιτρεπόμενα εντομοκτόνα. Επιπλέον, εναντίον των προνυμφών συνιστάται αρχές φθινοπώρου και αμέσως μετά τη συγκομιδή, πότισμα γύρω από τον κορμό σε απόσταση 50 εκ. με σκόνη διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ