Στα ψηλά κλαδιά της μηλιάς τα περισσότερα αυγά της καρπόκαψας

Δούσκα Ελένη|  06/06/2017 - 09:00 πμ

Μια δεύτερη κορυφή στα µέσα Μαΐου παρουσίασε η πτήση της καρπόκαψας στις περισσότερες περιοχές µε µηλεώνες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Τα δεδοµένα των συλλήψεων των εντόµων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Άρνισσας Πέλλας, της Παναγίτσας Πέλλας, της Ράχης Ηµαθίας, του Βελβεντού Κοζάνης και της Ράχης Πιερίας, ενώ µε βάση τις θερµοκρασίες που καταγράφονται στους εν λόγω µετεωρολογικούς σταθµούς υπολογίζεται ότι το πρώτο δεκαήµερο του Ιουνίου θα υπάρχουν συνεχόµενες εκκολάψεις νεαρών προνυµφών.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης τονίζουν στους καλλιεργητές ότι το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάµετρο τα 2 εκ. και αρχίζει να χάνει το χνούδι του (στάδιο J, καρπίδια µέγεθος καρυδιού).

Οι ειδικοί συστήνουν άµεσο ψεκασµό και εφιστούν την προσοχή των µηλοπαραγωγών ώστε να καλυφθούν και οι κορυφές των δέντρων, επειδή η πλειονότητα των αυγών του εντόµου αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά. Επιπλέον, επισηµαίνεται ότι οι επεµβάσεις για την καρπόκαψα καταπολεµούν και τις νάρκες.

Όσον αφορά τις χηµικές επεµβάσεις, προτείνονται τα εξής:
 •  Εφαρµογή εντοµοκτόνων µε ωοκτόνο δράση µε τη διαπίστωση αυγών. Να χρησιµοποιηθούν ρυθµιστές ανάπτυξης ή άλλα εντοµοκτόνα που εφαρµόζονται στην ωοαπόθεση.
 •  Εφαρµογή εντοµοκτόνων µε προνυµφοκτόνο δράση µε τη διαπίστωση µαύρης κεφαλής στα αυγά ή προνυµφών πρώτου σταδίου. Εναλλακτικά µπορούν να χρησιµοποιηθούν οργανοφοσφωρικά ή συνθετικά πυρεθρινοειδή ή ρυθµιστές ανάπτυξης, που εφαρµόζονται από την έναρξη των εκκολάψεων.
 •  Αν πρόκειται να εφαρµοστεί ή µέθοδος παρεµπόδισης της σύζευξης, να γίνει άµεση τοποθέτηση διαχυτήρων φεροµόνης (σε οπωρώνες τουλάχιστον 10 στρεµµάτων). Η επανάληψη του ψεκασµού, εξαρτάται από την υπολειµµατική διάρκεια του εντοµοκτόνου, την ένταση της προσβολής και το ιστορικό του µηλεώνα. Τέλος, για να προστατευθούν τα ωφέλιµα, συστήνεται τα πυρεθρινοειδή να χρησιµοποιηθούν µόνο µία φορά.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ