ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλές απειλές από έντομα στα πυρηνόκαρπα, λίγες οι συλλήψεις, απαραίτητη η πρόληψη

Δούσκα Ελένη|  12/06/2017 - 09:03 πμ

Σε χαµηλά επίπεδα διατηρούνται οι συλλήψεις των ακµαίων ανάρσιας, γραφόλιθας, καρπόκαψας, ραγολέτιδας και Μύγας Μεσογείου που αυτή την εποχή «απειλούν» τα πυρηνόκαρπα. Ωστόσο, οι γεωπόνοι καλούν τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε επιφυλακή και συστήνουν να συνεχιστούν οι επεµβάσεις µε κατάλληλα σκευάσµατα.

Πιο αναλυτικά, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, ανά έντοµο που προσβάλλει τα πυρηνόκαρπα καταγράφουν τα εξής: 

Ανάρσια-γραφόλιθα: Οι συλλήψεις των ακµαίων συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές, αν και περιορισµένες. Για την προστασία των καρπών από τις προνύµφες των εντόµων, συστήνεται η συνέχιση των επεµβάσεων µε εγκεκριµένο εντοµοκτόνο.

Καρπόκαψα δαµασκηνιάς: Οι συλλήψεις των ακµαίων διατηρούνται σε χαµηλά επίπεδα, ωστόσο, για την προστασία των καρπών συστήνεται η συνέχιση των ψεκασµών µε κατάλληλο και εγκεκριµένο εντοµοκτόνο.
Ραγολέτιδα στα κεράσια: Για την προστασία των κερασιών των όψιµων ποικιλιών από το έντοµο, συνιστάται ψεκασµός µε κατάλληλο εντοµοκτόνο και προσοχή να µην υπάρξει κίνδυνος υπολειµµάτων στους καρπούς.
Μύγα Μεσογείου: Στο δίκτυο των φεροµονικών παγίδων διαπιστώθηκαν οι πρώτες συλλήψεις ακµαίων ενός εξαιρετικά πολυφάγου εντόµου, που µπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη της ωρίµανσης (αλλαγή χρώµατος) ως τη συγκοµιδή.

Η προστασία των καρπών αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώµατος (έναρξη ωρίµανσης) και µπορεί να εφαρµοστεί µε ψεκασµό κάλυψης µε εγκεκριµένο εντοµοκτόνο, είτε µε δολωµατικό ψεκασµό. Οι ψεκασµοί κάλυψης πρέπει να επαναλαµβάνονται ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, ενώ οι δολωµατικοί ανά εβδοµάδα.

Στο ψεκαστικό διάλυµα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυµένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται µε ποσότητα περίπου 200ml το εσωτερικό και κορυφαίο τµήµα της κόµης (φύλλωµα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δέντρα της περιµέτρου του οπωρώνα σε µία ή δύο σειρές πρέπει να ψεκάζονται όλα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ