ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη βροχή ταχύτατη εξάπλωση βοτρυοσφαίριας και σεπτορίωσης στις φιστικιές

Δούσκα Ελένη|  19/06/2017 - 09:00 πμ

Έντονα κατά τόπους συµπτώµατα από βοτρυοσφαίρια και σεπτορίωση εµφανίζουν οι φιστικιές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οι επαναλαµβανόµενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασµό µε τις υψηλές θερµοκρασίες της εποχής ευνόησαν την ταχύτατη εξάπλωση των δύο αυτών ασθενειών, σηµειώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.
Μάλιστα ήδη σε αρκετά δέντρα των Περιφερειών αυτών παρουσιάζονται ξηράνσεις φύλλων και κηλιδώσεις καρπών λόγω της βοτρυοσφαίριας (Botryosphaeria dothidea), ενώ και τα «σηµάδια της σεπτορίωσης (Septoria spp.) είναι σε µερικές περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονα.

Όσον αφορά τη βοτρυοσφαίρια, οι ειδικοί συνιστούν να γίνει άµεσα ένας επαναληπτικός ψεκασµός µε κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο και οι επεµβάσεις να συνεχιστούν µέχρι και τον Ιούλιο.
Υπενθυµίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισµό του µολύσµατος και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκοµείου, η αποµάκρυνση και το κάψιµο κάθε προσβεβληµένου οργάνου.
Ως εγκεκριµένες δραστικές ουσίες οι γεωπόνοι του Κέντρου καταγράφουν τις azoxystrobin, boscalid, pyraclostrobin.
Σχετικά µε τη σεπτορίωση, συνιστάται στους καλλιεργητές άµεσα ένας επαναληπτικός ψεκασµός µε ένα εγκεκριµένο µυκητοκτόνο και εγκεκριµένες δραστικές ουσίες τις copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

Ψεκασµό ζητά και η ψύλλα
Θα πρέπει οι παραγωγοί να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για την πιθανή παρουσία του εντόµου Agonoscena pistaciae και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές να διενεργηθεί ψεκασµός µε ένα εγκεκριµένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Υπενθυµίζεται ότι ο πληθυσµός της ψύλλας, αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, µπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, µε αποτέλεσµα την σηµαντική εξασθένηση της καλλιέργειας.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ