Υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου Diabrotica στο νομό Σερρών

Δούσκα Ελένη|  26/06/2017 - 08:59 πμ

Αρκετά υψηλοί είναι οι πληθυσµοί των ενήλικων εντόµων του Diabrotica virgifera Le Conte στις φεροµονικές παγίδες που εγκαταστάθηκαν σε καλαµποκοχώραφα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ και ο αριθµός των εντόµων που τρέφονται από τη φιλική επιφάνεια των φυτών είναι πολύ υψηλός.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας, ιδιαίτερα στο νοµό Σερρών εµφανίστηκαν αγροί καλαµποκιού µε έντονο πρόβληµα πτώσης φυτών, που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωµα ή µε την εφαρµογή του πρώτου ποτίσµατος. Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι παραπάνω προσβολές είναι πιο έντονες και σε µεγαλύτερη έκταση.

Να σηµειωθεί ότι τόσο στο νοµό Σερρών όσο και στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του νοµού Καβάλας το καλαµπόκι αποτελεί σχεδόν µονοκαλλιέργεια και καλλιεργείται διαρκώς για τουλάχιστον 4 χρόνια. Επιπλέον κατά την σπορά δεν εφαρµόστηκε καθόλου ή εφαρµόστηκε πληµµελώς ενσωµάτωση µε κάποια εγκεκριµένη δραστική ουσία, για την αντιµετώπιση του συγκεκριµένου εντόµου. Η τροφική  δραστηριότητα στα φύλλα που παρατηρείται αυτό το διάστηµα θα οδηγήσει στη συνέχεια σε προσβολή στα µετάξινα νηµάτια των σπαδίκων κατά την άνθηση γεγονός που µπορεί να οδηγήσει σε µειωµένα ποσοστά γονιµοποίησης.

Από αυτό το χρονικό σηµείο και µετά µειώνονται οι δυνατότητες των παραγωγών να αντιµετωπίσουν αποτελεσµατικά τη δράση του συγκεκριµένου εντόµου γεγονός που αποδεικνύει τη µεγάλη σηµασία της αµειψισποράς στην µόνιµη και αποτελεσµατική αντιµετώπισή του. Έτσι οι παραγωγοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να παρατηρούν µε προσοχή τις καλλιέργειές τους για ύποπτα συµπτώµατα.

Όσον αφορά τη χηµική καταπολέµηση, οι ειδικοί συνιστούν στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συµπτώµατα προσβολής από τον εχθρό, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή και εφόσον είναι εφικτό, συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν άµεσα µε ένα εγκεκριµένο εντοµοκτόνο για την αντιµετώπιση του εχθρού.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ