ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τις βροχές και δευτερογενείς μολύνσεις στη βιομηχανική ντομάτα

Δούσκα Ελένη|  31/07/2017 - 09:05 πμ

Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών και πέραν της ποιοτικής καταστροφής που υπέστη η καλλιέργεια, τώρα αναµένεται και η είσοδος του περονόσπορου στην υπαίθρια επιτραπέζια και βιοµηχανική ντοµάτα της Θεσσαλίας κα της Στερεάς Ελλάδας.

Η ανάπτυξη και εξάπλωση του περονόσπορου ευνοείται από την υψηλή υγρασία και το δροσερό καιρό, που επικράτησε το τελευταίο διάστηµα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας. Όσον αφορά τα συµπτώµατα, τα οποία πρώτα εµφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών, οι ειδικοί καταγράφουν τα εξής:

1) Ακανόνιστου σχήµατος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή µαύρο χρώµα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
2) Στους µίσχους και τους βλαστούς εµφανίζονται επίσης παρόµοιες νεκρωτικές περιοχές.
3) Στους καρπούς τα συµπτώµατα ξεκινούν γύρω από τον ποδίσκο.
Να σηµειωθεί ότι το µέγεθος της ζηµιάς µεγαλώνει εξαιτίας δευτερογενούς προσβολής από άλλους µικροοργανισµούς µε αποτέλεσµα την πλήρη καταστροφή του καρπού.

Οι γεωπόνοι συστήνουν στους παραγωγούς που διαπιστώσουν συµπτώµατα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους άµεσα µε ψεκασµούς κάλυψης µε εγκεκριµένα και επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα µε δραστικές ουσίες όπως Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

Στις κρίσιµες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες µε βροχερό καιρό και θερµοκρασίες 20-25οC) συστήνεται να προτιµώνται µίγµατα µε διασυστηµατικά προϊόντα και σε έντονες προσβολές στη βιολογική καλλιέργεια οι παραγωγοί καλούνται να ψεκάζουν τα φυτά µε χαλκό ή κατάλληλα χαλκούχα σκευάσµατα που επιτρέπονται.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ