ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγριες διαθέσεις δείχνει το πράσινο σκουλήκι

Σκοπελίτου Μαρίνα|  21/08/2017 - 09:08 πμ

Αισθητή πλέον σε όλες τις βαµβακοπαραγωγικές περιοχές είναι η παρουσία του πράσινου σκουληκιού. Η µη άµεση και αποτελεσµατική επέµβαση των παραγωγών άφησε περιθώρια ανάπτυξης της καταστροφικής του δράσης. Στη δυσκολότερη θέση όλων η Στερεά Eλλάδα και ιδιαίτερα η Βοιωτία, όπου η έξαρση του εντόµου δείχνει µεγάλη, παρά τους δύο ψεκασµούς που πραγµατοποιήθηκαν.

Οι γεωπόνοι της ∆ΑΟΚ Φθιώτιδας ενηµερώνουν τους παραγωγούς ότι η παρουσία  προνυµφών πράσινου σκουληκιού σε χτένια, άνθη και καρύδια είναι πάνω από το κατώτερο όριο επέµβασης, δηλαδή 4 ζωντανές προνύµφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά επιλεγµένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας. Συστήνεται λοιπόν στους καλλιεργητές τακτικός έλεγχος κάθε 2-3 ηµέρες για την ύπαρξη και µόνο εάν διαπιστωθεί παρουσία ζωντανών εντόµων να προχωρήσουν σε ψεκασµό µε κατάλληλο και εγκεκριµένο εντοµοκτόνο µετά την δύση του ηλίου και κατά τις νυκτερινές ώρες.

Κατά την τελευταία δειγµατοληψία της  ∆ΑΟΚ Κιλκίς διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη προσβολών από πράσινο σκουλήκι σε επίπεδο πάνω από το όριο επέµβασης στις περιοχές παρακολούθησης, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγ.Πέτρου. Οι γεωπόνοι της ∆ιεύθυνσης καλούν τους βαµβακοπαραγωγούς να ελέγχουν διαρκώς (τουλάχιστον κάθε 2 ηµέρες) και µε ιδιαίτερη προσοχή τις καλλιέργειές τους για την ύπαρξη προνυµφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Οι βαµβακοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασµούς µόνο κατόπιν διενέργειας δειγµατοληψίας στην καλλιέργειά τους και διαπίστωσης ύπαρξης σκουληκιών πάνω από το όριο επέµβασης. Να σηµειωθεί ότι ο δειγµατοληπτικός έλεγχος για το ρόδινο σκουλήκι γίνεται σε νεαρά καρύδια ηλικίας 2-3 εβδοµάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά). Η λήψη των καρυδιών δεν θα πρέπει να γίνεται από ψηλά και χυµώδη φυτά που βρίσκονται στις άκρες του χωραφιού.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ