Απαγορευτική η πρόωρη κοπή των ακτινιδίων

 28/08/2017 - 09:09 πμ

Μόνο µετά από άδεια των αρµόδιων αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας θεωρείται νόµιµη η συγκοµιδή ακτινιδίων.

Οδηγεί σε σημαντική μείωση των σακχάρων στο ακτινίδιο
Αυτό, υπενθυµίζει για άλλη µια φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε σχετική ανακοίνωσή του, µε αφορµή κρούσµατα παράνοµης κοπής.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επόµενο διάστηµα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι παράνοµης κοπής (χωρίς άδεια ή µε πλαστά στοιχεία) και διακίνησης ακτινιδίων σε όλη τη χώρα δεδοµένου ότι το ακτινίδιο είναι ένα εξαγωγικό προϊόν που συµβάλλει σηµαντικά στο αγροτικό ΑΕΠ.

Μάλιστα, την τελευταία 10ετία η παραγωγή ακτινίδιου στη χώρα µας έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναµένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους. Επιπλέον, πάνω από το 65% της παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται, µε την Ελλάδα να κατέχει την 4η θέση στις εξαγωγές και στην παραγωγή του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν κυρίως η ποιότητα του προϊόντος και ο υγιής ανταγωνισµός».
Οι επισηµάνσεις αυτές γίνονται µε αφορµή την δέσµευση 80 τόνων παράνοµα διακινούµενων σε περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας, µε το υπουργείο να µιλά για «εξονυχιστική έρευνα για ύπαρξη παράνοµου κυκλώµατος τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, δηλαδή στις χώρες προορισµού.».

Με βάση και τις συστάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η πρόωρη συγκοµιδή ακτινιδίων:
 •  ∆ίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθµισµένο ποιοτικά.
 •  ∆ηµιουργεί συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισµού στην αγορά καθώς ρίχνει το γενικό επίπεδο τιµών των παραγωγών, καθώς ό,τι κερδίζουν σε τιµή το χάνουν σε κιλά.
 •  Υποβαθµίζει την ποιότητα του προϊόντος και δυσφηµεί το ελληνικό ακτινίδιο στο εξωτερικό.  


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ