ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρυφερούς βλαστούς προτιμούν οι αλευρώδεις στα εσπεριδοειδή

 04/09/2017 - 09:24 πμ

Σε δέντρα που έχουν πυκνό φύλλωµα και τρυφερή βλάστηση και όπου η ατµοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή παρουσιάζονται αυξηµένες προσβολές του διαλευρώδη (Dialeurodes citri) στα εσπεριδοειδή. Οι αλευρώδεις κάτω από ορισµένες συνθήκες όπως ελλειπή καλλιεργητικά µέτρα και απουσία αποτελεσµατικών φυσικών εχθρών µπορούν να αναπτύξουν πυκνούς και επιζήµιους πληθυσµούς, όπως σηµειώνεται σε σχετική γεωργική προειδοποίηση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Η ζηµιά που προκαλούν οφείλεται σε αποµυζήσεις χυµών και στα άφθονα µελιτώδη εκκρίµατα που ευνοούν την εγκατάσταση µυκήτων της καπνιάς.

Οι προσβολές περιορίζονται µε την εφαρµογή των εξής καλλιεργητικών µέτρων: Αφαίρεση και αποµάκρυνση των τρυφερών λαίµαργων βλαστών ώστε να εξασφαλιστεί ο σωστός αερισµός των δένδρων, µείωση της υγρασίας και περιορισµένες όψιµες λιπάνσεις.

Όπου οι πληθυσµοί είναι πυκνοί συνιστώνται ψεκασµοί µε εγκεκριµένα εντοµοκτόνα την περίοδο που παρατηρείται το µέγιστο της εµφάνισης των νεαρών νυµφικών σταδίων, το οποίο είναι και το ευαίσθητο στάδιο στην καταπολέµησή τους. Επειδή οι νεαρές προνύµφες εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή του φυλλώµατος, σύµφωνα µε τις συνιστώµενες δόσεις και τις οδηγίες του φυτοπροστατευτικού σκευάσµατος.

Cales Noacki: ο φυσικός εχθρός του εριώδη αλευρώδη
Από την άλλη πλευρά, ο εριώδης αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus) αναπτύσσει σταδιακά πυκνούς πληθυσµούς και πρέπει σύµφωνα µε τους ειδικούς να αποφεύγονται οι χηµικές επεµβάσεις που εξοντώνουν το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki. Οι ειδικοί από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου συµβουλεύουν τους παραγωγούς να απευθύνονται στις υπηρεσίες και τους τοπικούς γεωπόνους προσκοµίζοντας δείγµατα για το φυσικό παρασιτισµό του εριώδη και όπου η αντιµετώπιση είναι αναγκαία να χρησιµοποιηθούν εντοµοκτόνα χαµηλής τοξικότητας.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ