ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαραίτητοι οι ψεκασμοί φυλλώματος κατά της φθοριμαίας στα πατατοχώραφα

Δούσκα Ελένη|  18/09/2017 - 09:05 πμ

Αυξηµένο κίνδυνο προσβολής των νεαρών φυτών της πατάτας στα αρχικά στάδια από τη φθοριµαία καταγράφουν αυτή την περίοδο οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας, που καλούν τους καλλιεργητές να προχωρήσουν στις κατάλληλες επεµβάσεις προκειµένου να προλάβουν πιθανές απώλειες στην επερχόµενη παραγωγή.

Την ίδια ώρα, ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για την ανάπτυξη της αλτερναρίωσης στα πατατοχώραφα, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν συµπτώµατα από περονόσπορο. Στη Μεσσηνία, σύµφωνα µε τους γεωπόνους, οι φυτεύσεις της φθινοπωρινής καλλιέργειας ξεκίνησαν το δεύτερο 15θήµερο του Αυγούστου και τα φυτά βρίσκονται στη δεύτερη βλαστητική ανάπτυξη µε ύψος µεγαλύτερο από 10 εκατοστά. Στην Αχαΐα το 70 % των  καλλιεργειών έχει αναδυθεί, ενώ στην Ηλεία στις περισσότερες καλλιέργειες ξεκίνησε το φύτρωµα.

Πιο αναλυτικά, ανά ασθένεια, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Φθοριµαία: Υπάρχουν αρκετές συλλήψεις στις παγίδες της Αχαΐας και Ηλείας και σε περίπτωση εντοπισµού προσβολών, οι παραγωγοί καλούνται να προχωρήσουν σε ψεκασµούς φυλλώµατος.

Επιπλέον, πρέπει να γίνουν από τους παραγωγούς οι παρακάτω καλλιεργητικές τεχνικές:
 • Επιµελής αποµάκρυνση των υπολειµµάτων της καλλιέργειας (στελεχών και µη εµπορεύσιµων κονδύλων) από τους αγρούς και τις αποθήκες και παράχωµα αυτών αµέσως µετά τη συγκοµιδή σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών.
 • Αποµάκρυνση αυτοφυών σολανωδών
 • Βαθύ όργωµα – καλό παράχωµα των υπολειµµάτων της καλλιέργειας στους αγρούς
Σηµειωτέον ότι θα πρέπει να γίνεται διαλογή και αποθήκευση µόνο των υγιών κονδύλων.

Αλτερναρίωση: Συνιστώνται εφαρµογές µε την εµφάνιση των προσβολών, όταν εντοπιστούν µικρές στην αρχή και στη συνέχεια µεγάλες στρογγυλές κηλίδες, σκούρου χρώµατος µε οµόκεντρους κύκλους και κίτρινα περιθώρια στα πιο παλιά φύλλα. Επίσης, να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά µε ύποπτα συµπτώµατα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ