ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφύλλωση στο βαμβάκι από 20 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου

 25/09/2017 - 09:02 πμ

Η αποφύλλωση του βαµβακιού είναι µια απαραίτητη επέµβαση, προκειµένου να επιταχύνουµε το άνοιγµα, να πετύχουµε καλή συγκοµιδή, αλλά και καλή ποιότητα του σύσπορου βαµβακιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ∆ιεπαγγελµατική Βάµβακος.

Μάλιστα, η Οργάνωση καλεί τους βαµβακοπαραγωγούς να φροντίσουν για την καλή αποφύλλωση των φυτειών τους και να προσέξουν στη συγκοµιδή, ώστε να συγκοµίσουν στεγνό και καθαρό προϊόν, υπενθυµίζοντάς τους ότι βαµβάκι µε ποσοστό ξένων υλών µεγαλύτερο του 10% δεν προσµετράται για τη λήψη της συνδεδεµένης.

Όσον αφορά τον χρόνο εφαρµογής, σηµειώνεται ότι τα αποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα βαµβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγµα (παρατηρείται µισοάνοιγµα των καρυδιών και καραµελοποίηση). Από την άλλη µεριά, για να λειτουργήσουν αποτελεσµατικά τα αποφυλλωτικά, χρειάζονται καλές θερµοκρασίες, µεγαλύτερες των 15-18οC.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, αναφέρει η ∆ιεπαγγελµατική, να συµβουλευόµαστε τις µετεωρολογικές προβλέψεις µακράς διάρκειας και όσο προβλέπεται ζεστός καιρός να καθυστερούµε την εφαρµογή. Η συνήθης περίοδος αποφύλλωσης είναι 20 Σεπτεµβρίου µε 20 Οκτωβρίου.

Σε πολύ αναπτυγµένες ή όψιµες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ φθάνουµε στα µέσα Οκτωβρίου, εφαρµόζουµε ωριµαντικά ή µισή δόση αποφυλλωτικού, έστω κι αν το άνοιγµα είναι µόνο 10 -20 %. Έτσι, θα πέσει ένα µέρος του φυλλώµατος και, δια του αερισµού, θα βοηθηθεί το άνοιγµα, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρώσουν τη θρέψη των καρυδιών. Στη συνέχεια, όταν το άνοιγµα φτάσει το 50%  κι αν υπάρχουν ακόµα αρκετά φύλλα, κάνουµε δεύτερη εφαρµογή.

Προϋποθέσεις για πετυχημένη αποφύλλωση

-Φυτά με όσο το δυνατόν υγιή, πράσινα φύλλα σε λειτουργία

- Να επικρατήσει, 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή, καιρός με ηλιοφάνεια, καλές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία

- Καλή ποιότητα ψεκασμού (καλή διαβροχή των φύλλων με μπεκ «ομπρέλας», με το σωστό μέγεθος σταγονιδίων που δεν θα απορρέουν).

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ