Επεμβάσεις στους ελαιώνες για κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο, ρυγχίτη

Δούσκα Ελένη|  02/10/2017 - 09:03 πμ

Οι κλιµατολογικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, µε υψηλές θερµοκρασίες και χαµηλή υγρασία δεν ευνόησαν την ανάπτυξη προσβολών στις ελιές, ωστόσο οι γεωπόνοι συστήνουν µια σειρά από καλλιεργητικά µέτρα που θα ευνοούν στον καλύτερο φωτισµό και αερισµό των δέντρων του ελαιώνα γενικότερα.

 Την ίδια ώρα, προτείνονται προληπτικές επεµβάσεις µε χαλκούχα σκευάσµατα που θα εµποδίσουν την ανάπτυξη µυκητολογικών ασθενειών και επανάληψη µετά από 20-25 ηµέρες ή αναλόγως των συνθηκών (µετά από βροχή). Ειδικότερα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας, ανά ασθένεια, συνιστούν τα εξής:

Κυκλοκόνιο: Η καταπολέµησή του είναι προληπτική και οφθινοπωρινός ψεκασµός είναι πολύ σηµαντικός δεδοµένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιµη περίοδος µόλυνσης. Πρέπει να γίνει καλό λούσιµο των δέντρων και επανάληψη του ψεκασµού µετά από 25 ηµέρες περίπου ειδικά εφόσον υπάρξουν βροχές. Μεγάλη προσοχή στις ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαµών, Λιανολιά Κέρκυρας, κ.α.) και σε ελαιώνες σε περιοχές µε υψηλή υγρασία.

Γλοιοσπόριο: Η καταπολέµησή του µπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριµάζει, µε Ντοντίν, Πυρακλοστροµπίν (επιτρέπεται µόνο µία εφαρµογή το φθινόπωρο), Βορδιγάλειο πολτό, Οξυχλωριούχο χαλκό, Υδροξείδιο του χαλκού και Θειϊκό τριβασικό χαλκό. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το µύκητα (βροχές, υψηλή υγρασία) θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασµός µετά από 25 περίπου ηµέρες. Προτείνεται συλλογή-αποµάκρυνση του πεσµένου στο έδαφος καρπού, διότι αποτελεί πηγή µόλυνσης για το επόµενο έτος.

Ρυγχίτης: Στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από ρυγχίτη το προηγούµενο έτος, συστήνεται συνδυασµένη καταπολέµηση µε τον πυρηνοτρήτη, αµέσως µετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης µε εγκεκριµένο εντοµοκτόνο. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται εντατική επιθεώρηση των ελαιώνων για την έγκαιρη αντιµετώπιση των εντόµων κυρίως στην επόµενη χρονιά.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ