Απότομη αύξηση συλλήψεων της τέταρτης γενιάς της ευδεδμίδας στους αμπελώνες

 09/10/2017 - 09:16 πμ

Σε µια περίοδο που ωριµάζουν οι όψιµες ποικιλίες σταφυλιών στις ορεινές περιοχές, ενώ έχουν ήδη συγκοµιστεί τα πρώιµα από τα πεδινά, καταγράφεται απότοµη αύξηση των συλληφθέντων ενηλίκων της 4ης γενεάς του εντόµου ευδεµίδα.

Η αύξηση αυτή των συλλήψεων στις παγίδες παρατηρείται από το τέλος του µήνα στις πεδινές περιοχές των νοµών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, σύµφωνα µε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Αχαΐας. Η διαπίστωση αυτή συνεπάγεται µεγαλύτερη πιθανότητα ύπαρξης των ανεπιθύµητων προνυµφών λόγω αναπαραγωγής των ενηλίκων. Η ιδιαίτερα ευκίνητη προνύµφη προκαλεί εκτεταµένες καταστροφές σε τσαµπιά, νεαρά φύλλα και βλαστούς σε συνθήκες απουσίας καρπών, ενώ υφαίνει και νηµάτια µεταξύ των ραγών.

Οι γεωπόνοι συστήνουν επιτόπιους ελέγχους στους αµπελώνες ώστε να καθοριστεί ο τύπος επέµβασης, που εξαρτάται κι από την παραγωγική κατεύθυνση του αµπελιού (οινοποιήση, σταφιδοποιήση ή επιτραπέζια χρήση) και τον χρόνο του τρύγου.

Ειδικότερα, αν πρόκειται να γίνει επέµβαση µε εντοµοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση, η εφαρµογή πρέπει να γίνει άµεσα, ενώ αν επιλεγούν αποκλειστικά προνυµφοκτόνα σκευάσµατα µια βδοµάδα αργότερα.

Ψευδόκοκκος: Αυτή την περίοδο στην Αργολίδα η κινητή µορφή του εντόµου «µεταναστεύει» στις προφυλαγµένες για το χειµώνα θέσεις, σε ρωγµές του φλοιού και των ριζών ακόµη και σε βάθος 60 εκ. όπου θα διαχειµάσει. Με την έλευση της άνοιξης τα έντοµα θα επιστρέψουν στο υπέργειο τµήµα του πρέµνου για να προκαλέσουν µύζηση και εν συνεχεία παραγωγή µελιτωµάτων σε τρυφερούς βλαστούς και ποδίσκους, ευνοώντας και τους µύκητες της καπνιάς. Οι γεωπόνοι συστήνουν ψεκασµό ενάντια στην κινητή µορφή του εντόµου αυτή την εποχή.

Ίσκα: Η ασθένεια απαντάται σε πρέµνα όλων των ηλικιών, που υπέστησαν µεγάλες τοµές κλαδέµατος µε µολυσµένα από τα παθογόνα εργαλεία. Οι καλλιεργητές καλούνται να «σηµαδέψουν» τα άρρωστα πρέµνα, ώστε να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισµοί την εποχή του κλαδέµατος.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ