Επεμβάσεις στις αμυγδαλιές για μονίλια και κορύνεο

 23/10/2017 - 09:12 πμ

Σε µια εποχή µε συνθήκες αυξηµένης υγρασίας, οι αµυγδαλιές είναι δεκτικές σε προσβολές από διάφορες µυκητολογικές ασθένειες, µε σοβαρότερη τη φώµοψη ή έλκος κλαδίσκων. Η συγκεκριµένη ασθένεια, που οφείλεται στο παθογόνο Fusicoccum amygdali αντιµετωπίζεται δύσκολα ειδικά σε συνθήκες υγρασίας.

Η ζηµιά ξεκινάει συνήθως µε το σχηµατισµό νεκρώσεων στη βάση γύρω από τους οφθαλµούς (µάτια), συνεχίζει µε τα χαρακτηριστικά µικρά έλκη σε κλάδους, νεκρώσεις οφθαλµών και κλαδίσκων και τέλος ξηράνσεις κλάδων. Το παθογόνο είναι ικανό να επιφέρει εκτεταµένες καταστροφές κυρίως στην ποικιλία Ferragnes που είναι ευαίσθητη.

Οι παραγωγοί απαιτείται να προβούν σε καταστροφές µε καύση κατά το χειµερινό κλαδέµα για να απαλλαγούν από τις εστίες µόλυνσης, σύµφωνα µε τις ∆ΑΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Σερρών. Ειδάλλως, η αντιµετώπιση καθίσταται αντιοικονοµική αφού θα πρέπει να αφαιρεθούν ένα-ένα πολλά καρποφόρα όργανα.

Χηµικά σκευάσµατα προτείνονται κατά την πτώση των φύλλων, στο στάδιο της ανάπτυξης οφθαλµών και ειδικότερα σε θερµοκρασία 25 °C µε βροχές.

Μονίλια: Με βροχερό καιρό, η ασθένεια (αλλιώς φαιά σήψη) εµφανίζεται στις αµυγδαλιές µε έκκριση κόµµεος (ρετσίνι) από τους προσβεβληµένους φυτικούς ιστούς και συγκεκριµένα από έλκη και νεκρές κορυφές κλάδων και κλαδίσκων. Αιτία ο µύκητας Monilia laxa που ξεκινά τις προσβολές στα άνθη την άνοιξη µε καστανό µεταχρωµατισµό και ξήρανση στα πέταλα. Έπειτα, σχηµατίζει χαρακτηριστικά έλκη σε βλαστούς, αλλά και «µουµιοποίηση» καρπών.

Κορύνεο: Στα φύλλα της αµυγδαλιάς ο µύκητας Stigmina carpophila προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες που αποξηραίνονται και πέφτουν, γι’ αυτό το σύµπτωµα ονοµάζεται «τρύπες από σκάγια». Οι παραγωγοί όµως οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί όταν το βλέπουν καθώς δεν θεωρείται παθογνωµονικό, δηλαδή δεν οδηγεί στη διάγνωση της ασθένειας. Στους καρπούς δηµιουργεί υπερυψωµένες κηλίδες σαν σπυράκια και στους βλαστούς διάφορα έλκη.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ