ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στοές διατροφής στη ροδακινιά φτιάχνει η καρπόκαψα

 30/10/2017 - 09:05 πμ

Ο αριθµός ενηλίκων αρσενικών της καρπόκαψας (Grapholitha molesta), του νούµερο ένα εντόµου-εχθρού πυρηνόκαρπων, µηλοειδών και ακρόδρυων, κυµαίνονται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι στις ροδακινιές των νοµών Σερρών, ∆ράµας, Καβάλας και Ξάνθης, βάσει των καταγραφών του δικτύου παγίδων.

Οι προνύµφες του δηµιουργούν στοές διατροφής στην αρχή την άνοιξης σε βλαστούς και έπειτα στη σάρκα των καρπών, καταστρέφοντας τους και µε τα περιττώµατα που απεκκρίνουν. ∆εδοµένης της σοβαρότητας του εχθρού, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας συνιστούν στους παραγωγούς να λαµβάνουν πάντα προληπτικά µέτρα µε πιο σηµαντική την παρακολούθηση των πληθυσµών.

Ανάρσια: Επίσης επιζήµιο λεπιδόπτερο για τη ροδακινιά που καταγράφηκε στην περιοχή. Ανήκει στο είδος Anarsia lineatella και προσβάλλει τόσο στους καρπούς όσο και στους βλαστούς  µε στοές διατροφής. Η προνύµφη δευτέρου σταδίου διαχειµάζει εντός βλαστού µε χαρακτηριστική στοά, που δίνει την εντύπωση «καπνοδόχου». Συστήνεται αφαίρεση και καταστροφή των βλαστών αυτών.

Εξώασκος: Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια της ροδακινιάς µε αίτιο τον µύκητα Taphrina deformans που ευνοείται ιδιαίτερα µε υγρό και βροχερό καιρό. Μάλιστα, σύµφωνα µε τους γεωπόνους φέτος υπήρχαν και έντονα συµπτώµατα επί του φυλλώµατος. Νωρίς την άνοιξη τα προσβληµένα φύλλα παρουσιάζουν τοπική ή ολική πάχυνση του ελάσµατος και  κόκκινο ή κίτρινο χρώµα µε βελούδινη όψη. Τελικά τα φύλλα πέφτουν προκαλώντας, σε έντονη προσβολή, πλήρη φυλλόπτωση.

Σε οπωρώνες µε προβλήµατα, προκειµένου να µειωθούν οι προσβολές την επόµενη σεζόν, να γίνει καθαρισµός των δέντρων από κλαδιά µε έλκη και ξήρανση, απολύµανση ελκών µεγαλύτερων κλάδων, καταστροφή µε κάψιµο των προσβεβληµένων βλαστών και µουµιοποιηµένων καρπών πάνω στα δέντρα, φθινοπωρινός ψεκασµός πριν την πτώση των φύλλων και χειµερινός, πριν το φούσκωµα των οφθαλµών, µε χαλκούχο µυκητοκτόνο.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ