ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός από χιτρίδιο σαρκώδους περονόσπορος και αλτερνάρια απειλούν την πατάτα

 02/11/2017 - 08:48 μμ
UPDATE 06/11/2017 , 09:16 πμ

Υψηλό κίνδυνο διασποράς στην καλλιέργεια της πατάτας ακόµα και σε αµόλυντες περιοχές παρουσιάζει ο επιβλαβής οργανισµός καραντίνας Synchytrium endobioticum (χιτρίδιο του σαρκώδους).

Γι’ αυτό και καθίσταται αναγκαία η λήψη µέτρων για τη διαχείριση πατάτας στις ζώνες ασφαλείας, στις εκτάσεις δηλαδή που βρίσκονται σε απόσταση 500 µέτρων από τα όρια των µολυσµένων χωραφιών, σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία µε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τη ∆ΑΟΚ ∆ράµας.

∆ύο µόνο ποικιλίες πατάτας, οι Kuba και Gandawa, εµφάνισαν ανθεκτικότητα στις µολύνσεις στον παθότυπο 18(Τ1), µετά από προσδιορισµό των ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας. Έτσι, δεν ενέχουν κίνδυνο για πρόκληση δευτερογενών µολύνσεων.

Οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία φυτοϋγειονοµικού ελέγχου της οικείας Περιφέρειας, τουλάχιστον ένα 1 µήνα πριν τη φύτευση, µε τα στρέµµατα και τους αριθµούς αγροτεµαχίων της ζώνης ασφαλείας όπου πρόκειται να φυτεύσουν εγκεκριµένες ανθεκτικές ποικιλίες.

Περονόσπορος: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ηµερών, από τέλος Οκτωβρίου, ήταν ευνοϊκές για προσβολές από τον ωοµύκητα  Phytophthora infestans σε όλες τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, σύµφωνα µε τους γεωπόνους Αχαΐας. Οι εφαρµογές προστασίας από την ασθένεια, οι οποίες είναι προληπτικές, πρέπει να συνεχιστούν και στην επιλογή φυτοπροστατευτικού σκευάσµατος να ληφθεί υπόψη το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Αλτερναρίωση: Ο µύκητας Alternaria sp. προκαλεί αρχικά µικρές και στη συνέχεια µεγάλες στρογγυλές κηλίδες, σκούρου χρώµατος, µε χαρακτηριστικούς οµόκεντρους κύκλους και κίτρινα περιθώρια στα πιο παλιά φύλλα. Αυτά τα συµπτώµατα επεκτείνονται στα φύλλα και στη συνέχεια παράγονται κονίδια (σπόρια αναπαραγωγής) τα οποία µολύνουν τα υγιή φυτά πατάτας. Με την εµφάνιση των συµπτωµάτων, οι γεωπόνοι συστήνουν ψεκασµό µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ