ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα για ωίδιο και αλευρώδεις σε θερμοκήπια και ύπαιθρο

 13/11/2017 - 09:29 πμ

Υψηλούς πληθυσµούς ενηλίκων (πεταλούδων) του εντόµου Tuta absoluta συνεχίζει να «τσακώνει» αυτή την εποχή στις πρώιµες υπαίθριες καλλιέργειες ντοµάτας και στα θερµοκήπια το δίκτυο φεροµονικών παγίδων της Μαγνησίας. Την ίδια ώρα παρατηρούνται στοές προνυµφών µαζί µε τα περιττώµατά τους σε φύλλα και καρπούς, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το έντοµο µπορεί να προκαλέσει απώλεια παραγωγής 80-100% στη ντοµάτα.

Αποτελέσµατα φέρνουν µεταξύ άλλων οι ψεκασµοί µε τα εντοµοκτόνα δραστικών ουσιών που παράγουν µικροοργανισµοί, όπως το βακτήριο Bacillus thurigiensis var. kurstaki και το spinosad από τον µύκητα Saccharopolyspora spinosa, ενώ µπορούν να χρησιµοποιηθούν και τα abamectin, emamectin και indoxacarb, σύµφωνα πάντα µε τους γεωπόνους της Μαγνησίας. Στην περίπτωση των θερµοκηπίων, οι ψεκασµοί πρέπει να γίνονται µετά τη δύση του ηλίου και µε ένα µόνο εκλεκτικό εντοµοκτόνο.

Αλευρώδεις: Μέτριοι εµφανίζονται οι πληθυσµοί των Trialeurodes vaporariorum και Bemisia tabaci στα θερµοκήπια ντοµάτας, δεδοµένου ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των εντόµων. Τα ενήλικα και οι προνύµφες των εντόµων µυζούν τα φυτά και εκκρίνουν µελιτώµατα, στα οποία αναπτύσσονται µύκητες της καπνιάς σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, ενώ είναι και φορείς ιών, που δύσκολα µπορούν να αντιµετωπιστούν. Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του αλευρώδη των θερµοκηπίων Encarsia formosa και αρπακτικά όπως Macrolophus pygmaeus.

Ωίδιο: Τις υπαίθριες ντοµάτες «χτύπησε» ο µύκητας Leveilulla taurica µε συµπτώµατα στα φύλλα από την εξάνθηση (καρποφορίες) του παθογόνου που σταδιακά εξαπλώνονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Παράλληλα, στην άνω επιφάνεια των φύλλων, διακρίνονται κίτρινες κηλίδες που νεκρώνονται.

Η καταπολέµηση του παθογόνου να γίνεται εφόσον έχουν διαπιστωθεί τα συµπτώµατα µε ψεκασµό επανάληψη 8 ηµέρες µετά.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ