ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεμβάσεις κατά των σήψεων στους καρπούς εσπεριδοειδών

 20/11/2017 - 09:05 πμ

Στο ευαίσθητο στάδιο της συγκοµιδής βρίσκονται αυτή την περίοδο τα πορτοκάλια και τα µανταρίνια, τα οποία χτυπήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε ευρύτερες περιοχές στη ∆υτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η σοβαρή ζηµιά που προξένησε το χαλάζι στους οπωρώνες σε συνδυασµό µε την αυξηµένη υγρασία ανησυχεί τους παραγωγούς όσον αφορά την προστασία από παθογόνα τόσο των δέντρων τους όσο και του συγκοµιζόµενου  προϊόντος τις επόµενες κρίσιµες µέρες. Ο άµεσος ψεκασµός µε µυκητοκτόνα, ύστερα από βροχή ή χαλάζι, θεωρείται βασικό προληπτικό µέτρο για όλα τα δέντρα. 

Σήψεις από «πενικίλλια»: Οι µολύνσεις από µύκητες του γένους Penicillium ευνοούνται από το «χτύπηµα» των καρπών από το χαλάζι, δεδοµένου ότι δίχως πληγές στους φυτικούς ιστούς δεν µπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια. Οι καρποί γρήγορα γίνονται µαλακοί, υδαρείς και παρουσιάζουν µούχλα.

Για την πρόληψη των προβληµάτων που ενδεχοµένως εµφανιστούν στην τυποποίηση, συνιστώνται αποφυγή συγκοµιδής καρπών µετά από βροχή ή δροσιά, προσεκτικός χειρισµός στο χωράφι και την αποθήκευση, αυστηρά µέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και έγκαιρη εφαρµογή µυκητοκτόνων.

Καστανή σήψη καρπών: Οι µύκητες του γένους Phytophthora µπορούν να µολύνουν την επιδερµίδα των καρπών που βρίσκονται στις ποδιές, αφού «εκσφενδονιστούν» από τα πρώτα εκατοστά του εδάφους µε τη βοήθεια των βροχών αυτή την περίοδο. Η µόλυνση δεν εξαρτάται από την ύπαρξη πληγών.

Οι καλλιεργητές βλέπουν συµπτώµατα στους καρπούς όπως κηλίδες, οι οποίες σε συνθήκες υψηλής υγρασίας εµφανίζουν εξάνθηση και έκλυση µυρωδιάς (ταγκίλα). Μολυσµένοι καρποί που δεν εµφανίζουν συµπτώµατα µπορεί να συγκοµισθούν και η ασθένεια να εµφανιστεί στα κιβώτια συσκευασίας, µεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουµπούν.

Απαραίτητη θεωρείται η υποστήλωση των χαµηλών κλάδων ώστε οι καρποί να µη βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία µόλυνσης και αποµάκρυνση των χαµάδων.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ