ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλκη διαχείμασης από το φουζικλάδιο στην αχλαδιά

 27/11/2017 - 10:27 πμ

Σε µια περίοδο που το φουζικλάδιο «ετοιµάζεται» για διαχείµαση, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνεχίζουν να ευνοούν τις φθινοπωρινές προσβολές, που εκδηλώνονται µε τη δηµιουργία ελκών στους κλάδους και την αναπαραγωγή του µύκητα που προκαλεί την ασθένεια και φέρει το όνοµα Venturia pyrina.

Χαρακτηριστικό σύµπτωµα είναι οι κηλίδες µε βελούδινη υφή στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, στα άνθη και στους καρπούς ως τη συγκοµιδή.

Οι παραγωγοί αχλαδιάς της Αργολίδας οφείλουν να προχωρήσουν σε αφαίρεση µε κλάδεµα και κάψιµο των προσβληµένων βλαστών µαζί µε το κάψιµο ή παράχωµα των φύλλων των δέντρων, για τη µείωση των µολυσµάτων και άρα των προσβολών την ερχόµενη άνοιξη, σύµφωνα µε τους γεωπόνους.

Εναλλακτικά, προτείνεται ψεκασµός των πεσµένων φύλλων µε ουρία, αλλά συστήνεται προσοχή ώστε να µη δηµιουργηθούν προβλήµατα φυτοτοξικότητας.

Βακτηριακό κάψιµο: Σε κατάσταση διαχείµασης εισέρχεται και το βακτήριο Erwinia amylovora, που προκαλεί το βακτηριακό κάψιµο, ασθένεια ιδιαίτερα καταστρεπτική για τους αχλαδεώνες. Από το έκκριµα του βακτηρίου στα έλκη των κλαδιών ξεκινά την άνοιξη µε υγρό καιρό η µετάδοση της ασθένειας µε σύµπτωµα το µαύρισµα και την κάµψη των κορυφών τρυφερών βλαστών. Η είσοδος των βακτηριών γίνεται µόνο µέσω πληγών που δηµιουργούνται από τον δυνατό άνεµο, το χαλάζι ή τα έντοµα. Για την αποφυγή µολύνσεων χρειάζεται αυστηρό κλάδεµα των ασθενών δέντρων, µε αφαίρεση και καύση όλων των προσβεβληµένων τµηµάτων µαζί µε αρκετό τµήµα υγιούς ιστού 20-30 εκ. Σε περίπτωση έντονης προσβολής, τα δέντρα πρέπει να ξεριζώνονται, ενώ σε όλα τα κτήµατα, «υγιή» και µη, απαραίτητη θεωρείται η επέµβαση µε χαλκούχο.

Ψύλλα αχλαδιάς: «Κρυµµένο» σε προφυλαγµένες θέσεις στα δέντρα ετοιµάζεται να µείνει το έντοµο Cacopsylla pyri, ψύλλα της αχλαδιάς, που προκαλεί ζηµιές σε νεαρούς φυτικούς ιστούς µέσω µύζησης και µπορεί να αντιµετωπιστεί µε επιµεληµένο ψεκασµό αυτή την περίοδο, µια ζεστή ηλιόλουστη µέρα, µε καλή διαβροχή των δέντρων.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ