ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προληπτικές επεμβάσεις στις μηλιές για περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων

 11/12/2017 - 09:10 πμ

Μια σειρά καλλιεργητικές τεχνικές που πρέπει να γίνουν αυτή την περίοδο, µε στόχο να περιοριστούν τα αρχικά μολύσματα μυκήτων, ασθενειών και εντόμων την άνοιξη, που θα ζημιώσουν αφενός τα δέντρα και αφετέρου την επερχόμενη παραγωγή συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης στους μηλοπαραγωγούς.

Ειδικότερα για το φουζιλάδιο οι ειδικοί συνιστούν ψεκασμό των φύλλων (και των πεσμένων στο έδαφος) με μυκητοκτόνο, με στόχο την παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά. Επιπλέον συνιστούν αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων, συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα.

Σήψη λαιμού: Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δέντρων (να αφαιρεθεί όλο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Επίσης επιβάλλεται καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο και επεμβάσεις με χαλκούχα μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας στα όξινα εδάφη.

Μύγα Μεσογείου: Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

Ψώρα Σαν Ζοζέ: Οι γεωπόνοι συνιστούν αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι, τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού, ψεκασμό των κορμών με νερό υπό πίεση και επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

Βακτηριακό κάψιμο: Συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δέντρων, καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων αυτοφυών ξενιστών του βακτηρίου (γκορτσιές, κράταιγος, πυράκανθος), οι οποίοι γειτονεύουν με την καλλιέργεια.

Επιβάλλεται επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο. Τέλος, συνιστάται ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ