ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίσκα, φόμοψη και ευτυπίωση μειώνουν την επόμενη σοδειά στα αμπέλια

Agronews|  18/12/2017 - 09:38 πμ

Σοβαρούς κινδύνους για τη µετάδοση πολλών παθογόνων µικροοργανισµών, που προκαλούν σοβαρότατες ασθένειες στα αµπέλια, ενέχει το κλάδεµα αυτή την περίοδο. Οι πιο σοβαρές οφείλονται σε µυκητολογικές προσβολές του ξύλου, οι οποίες, εκτός του ότι εξασθενούν τα πρέµνα και µειώνουν αισθητά την παραγωγή, καταστρέφουν σταδιακά το φυτικό κεφάλαιο.

Αποτέλεσµα αυτών, όπως σηµειώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, είναι να δηµιουργούνται µετά από κάποια χρόνια, µεγάλα κενά εντός της καλλιέργειας.

Οι ασθένειες που προσβάλλουν κατά κύριο λόγο το ξύλο του αµπελιού είναι η ίσκα, η ευτυπίωση και η φόµοψη, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις σύνδεσης των τριών αυτών ασθενειών και για αυτό απαιτείται συνολική και διαρκής προσπάθεια αντιµετώπισής τους.

Πιο αναλυτικά, η ίσκα οφείλεται σε σύμπλοκο μυκήτων, απαντάται σε πρέμνα όλων των ηλικιών και οι μολύνσεις γίνονται από τις μεγάλες τομές κλαδέματος.

Η ευτυπίωση προκαλεί νέκρωση βραχιόνων κεφαλών ή ακόμη και ολόκληρων πρέμνων, με τις ποικιλίες Κάρντιναλ, Σουλτανίνα και Ραζακί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες

Η φόμοψη προσβάλει κληματίδες, κεφαλές, βραχίονες και φύλλα των πρέμνων, παρατηρείται στην ετήσια βλάστηση αλλά και στο παλιό ξύλο και η επέκτασή της ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό.

Η αντιμετώπισή τους βασίζεται στη λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος, λόγω έλλειψης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αντιμετώπισή τους. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται με σκοπό τη μείωση, στο ελάχιστο δυνατό, του μολύσματος που θα προσβάλει το ξύλο.

Για τον έλεγχο και τον περιορισµό της ζηµιογόνου δράσης τους συνιστώνται τα παρακάτω καλλιεργητικά µέτρα:

-Το κλάδεµα γίνεται όψιµα και µε ξηρό καιρό. Η έλλειψη υγρασίας εµποδίζει την επιτυχή εγκατάσταση των παθογόνων.

-Αποφεύγετε τις µεγάλες κλαδοτοµές.

-Υπολείµµατα ξύλου ηλικίας µεγαλύτερης των 2 ετών πρέπει να αποµακρύνονται από τον αµπελώνα και να καταστρέφονται µε φωτιά. Οι ετήσιες κληµατίδες δεν αποτελούν εστίες µόλυνσης και µπορούν να θρυµµατίζονται µε καταστροφέα στον αµπελώνα.

-Έλεγχος της ζωηρότητας των αµπελιών µε ορθολογική λίπανση. Στα υπερβολικά ζωηρά πρέµνα ευνοείται η προσβολή τους από τις ασθένειες.

-Επανασύσταση του πρέµνου. Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη υγιούς ξύλου στον κορµό (ξύλο σκληρό χωρίς µεταχρωµατισµούς ή εκκρίσεις) αναλόγως του ύψους που βρίσκεται, είτε αφήνουµε το πρέµνο να αναβλαστήσει, είτε κάνουµε εµβολιασµό. Εφόσον το ξύλο του κορµού έχει εξ’ ολοκλήρου προσβληθεί, τα πρέµνα εκριζώνονται και καίγονται.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ