ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φύτευση σε στραγγερό έδαφος θέλει η φιστικιά

Agronews|  27/12/2017 - 09:29 πμ

Μια σειρά βασικών προληπτικών µέτρων πριν και µετά την εγκατάσταση των νέων δενδρυλλίων φιστικιάς καλούνται να λάβουν οι καλλιεργητές, ώστε να αποφύγουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήµατα που ενδέχεται να αναπτυχθούν αργότερα.

Αυτά αφορούν τόσο εδαφογενείς ασθένειες του κορµού και του ριζικού συστήµατος όπως φυτόφθορα, σηψηρριζία και ανδροµύκωση όσο και ασθένειες της κόµης των δέντρων όπως βοτρυοσφαίρια και σεπτορίωση, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Πιο αναλυτικά, τα προληπτικά µέτρα έχουν ως εξής:

1. Η καλλιέργεια να αποφεύγεται σε περιοχές µε υψηλή υγρασία κατά τη βλαστική περίοδο, διότι ευνοείται η ανάπτυξη µυκητολογικών ασθενειών.

2. Αποφασιστικός παράγοντας είναι το στραγγερό έδαφος, καθώς σε ασφυκτικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς µύκητες, γι’ αυτό πρέπει να λαµβάνεται µέριµνα για καλή αποστράγγιση εδάφους.

3. Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήµατος και στην επιτυχηµένη και γρήγορη εγκατάσταση της νέας φυτείας.

4. Αν επιλέγονται αγροί που έχουν καλλιεργηθεί µε ευπαθείς στην αδροµύκωση ξενιστές (βαµβάκι, πατάτα, τοµάτα, ελιά, λαχανικά) πρέπει να προηγηθεί αµειψισπορά µε σιτηρά πριν την εγκατάσταση νέου φιστικεώνα.

5. Η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι καθοριστικής σηµασίας, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες προέρχονται από τα φυτώρια.

6. Στην Ελλάδα χρησιµοποιείται αποκλειστικά το υποκείµενο της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτόφθορα. Γι’ αυτό τα δέντρα πρέπει να είναι εµβολιασµένα σε µεγάλο ύψος (70 εκ.) από το έδαφος, ώστε να µη µεταφέρεται το µόλυσµα µε νερό και σταγόνες της βροχής.

7. Να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσµατα πριν το όργωµα.

8. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δέντρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία όταν µεγαλώσουν τα δέντρα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ