ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αλευρώδεις απομυζούν τους χυμούς και σκορπούν ιώσεις στην πιπεριά

Δούσκα Ελένη|  29/01/2018 - 09:06 πμ

Έναν από τους σηµαντικότερους εχθρούς υπαίθριων και θερµοκηπιακών κηπευτικών αποτελούν οι αλευρώδεις , όχι µόνο για τις άµεσες ζηµιές που προκαλούν, αλλά κυρίως επειδή είναι φορείς σηµαντικών ιώσεων. Σύµφωνα µε τους γεωπόνους, τα άσπρα μυγάκια βρίσκονται στο κάτω µέρος των φύλλων και αποµυζούν τους φυτικούς χυµούς µε αποτέλεσµα αρχικά τα φυτά να εξασθενούν και τελικά να σηµειώνεται ολική καταστροφή τους.

Έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν πάρα πολύ γρήγορα ανθεκτικότητα στα εντοµοκτόνα, δυσχεραίνοντας σηµαντικά την αντιµετώπισή τους, γι’ αυτό και απαιτούν συνδυασµό µεθόδων, στα πλαίσια της ολοκληρωµένης καταπολέµησης, όπως η χρήση κολλητικών παγίδων, η εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών και η χρήση χηµικώνµε διορθωτικό χαρακτήρα στο πρόγραµµα της ολοκληρωµένης αντιµετώπισης.

Αν υπάρχει µεγάλη προσβολή τότε µεγάλη θα είναι η παραγωγή µελιτώµατος, δηλαδή ενός πυκνού και κολλητικού υγρού, που «λερώνει» όλη τη βλάστηση και ευνοείται από την αυξηµένη σχετική υγρασία της εποχής, δηµιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωµα ανάπτυξης µυκήτων, οι οποίοι δηµιουργούν ένα παχύ στρώµα στα φύλλα µε το όνοµα «καπνιά».

Η τήρηση των κανόνων καθαριότητας και η χρήση εντοµολογικού δικτύου στα θερµοκήπια µπορούν να συµβάλλουν σηµαντικά στην προστασία των φυτειών πιπεριάς από τους αλευρώδεις, ωστόσο πολλές φορές σηµειώνεται σηµαντική αύξηση των πληθυσµών των Trialeurodes vaporarium και Bremisia tabaci. Οι πληθυσµοί τους δηµιουργούν ζηµιές στην πιπεριά αποµυζώντας τους φυτικούς χυµούς, ενώ τα φύλλα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Εν τω µεταξύ, στα µελιτώδη που αφήνουν τα έντοµα αυτά αναπτύσσεται καπνιά που αυξάνει τη ζηµιά της καλλιέργειας.

Όπως σηµειώνουν οι ειδικοί, η χηµική καταπολέµηση των αλευρωδών είναι δύσκολη και χρειάζεται εφαρµοστεί στην έναρξη της προσβολής. Το ψεκαστικό υγρό παρασκευάζεται έπειτα από καλή ανάδευση της ουσίας µε νερό και ψεκάζεται στο φύλλωµα.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ