Σωστό κλάδεμα στο λήθαργο στην καρυδιά, για πιο υγιή δέντρα και καλύτερη σοδειά

Δούσκα Ελένη|  27/02/2018 - 10:57 πμ

Η καλλιέργεια της καρυδιάς αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου. Με την απαιτούµενη προσοχή στο κλάδεµα και τη λίπανση, αλλά και τη λήψη βασικών προληπτικών µέτρων, µπορούν να περιοριστούν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήµατα και να µεγιστοποιηθεί η παραγωγή, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Ειδικότερα, το κλάδεµα καρποφορίας την εποχή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τοµές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη µεταχρωµατισµού), διαφορετικά κόβουµε πιο χαµηλά. Οι τοµές κλαδέµατος, ιδιαίτερα οι µεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται µε κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ), ενώ καλό είναι να ακολουθεί ψεκασµός µε βορδιγάλειο πολτό. Οι εργασίες κλαδέµατος και καθαρισµού των δέντρων θα πρέπει να αποφεύγονται όταν ο καιρός είναι υγρός.

Με το κλάδεµα ο σκελετός θα πρέπει να διαµορφώνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό της κόµης και τον επαρκή αερισµό της. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εµφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως η ανθράκωση και η βακτηρίωση.

Βαθύ σχίσιµο του φλοιού

Το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια µεταδίδεται κυρίως από τοµές κλαδέµατος σε συνθήκες υψηλής ατµοσφαιρικής υγρασίας και θερµοκρασίας. Γι’ αυτό απαιτείται απολύµανση των κλαδευτικών εργαλείων και αποφυγή κλαδέµατος µε υγρό καιρό.

Ασθένειες κορµού και ριζικού συστήµατος

Επειδή αδιόρατες ρωγµές από ελαφρές παγωνιές του χειµώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι νωρίς την άνοιξη να γίνει επάλειψη του κορµού µέχρι ένα µέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους µε βορδιγάλειο πάστα. Αν η εφαρµογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, µπορεί να εφαρµοστεί ψεκασµός µε ένα άλλο χαλκούχο µυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ