Πρώτα ίχνη περονόσπορου στην πρώιμη ντομάτα θερμοκηπίου της Θεσσαλίας

Δούσκα Ελένη|  02/04/2018 - 08:55 πμ

Την εµφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες µε ντοµάτα θερµοκηπίου στις πρώιµες (µε 3-4 σταυρούς) και µεσοπρώιµες (µε 1-2 σταυρούς) καλλιέργειες, στους νοµούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ αναµένεται και στις όψιµες.

Όσον αφορά τα συµπτώµατα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καταγράφουν τα εξής:

1. Ακανόνιστου σχήµατος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και στην κάτω υπόλευκες εξανθήσεις.

2. Στους βλαστούς καστανές ραβδώσεις µε λευκή εξάνθηση.

3. Στους καρπούς διάχυτες βυθισµένες περιοχές, οι οποίες µπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συµπτώµατα εµφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εµφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήµατος στην περιφέρεια του ελάσµατος, που γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή µαύρο χρώµα.

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συµπτώµατα προσβολών καλούνται να προχωρήσουν σε ψεκασµούς κάλυψης, µε καλό λούσιµο των φυτών και κατάλληλα επιτρεπόµενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασµού επιβάλλεται µετά από 8 ηµέρες.

 

Φυλλορύκτες

Την ίδια ώρα και τα πρώτα ίχνη φυλλορύκτη εντοπίζονται σε καλλιέργειες µε ντοµάτες  θερµοκηπίου στο νοµό Μαγνησίας, ενώ αναµένονται και στους άλλους νοµούς. Οι φυλλορύκτες (Lyriomyza bryoniae, Lyriomyza huidobrensis) είναι µικρές κιτρινόµαυρες ή γκριζόµαυρες µύγες µήκους 2mm. Κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών µε αποτέλεσµα την πρώιµη φυλλόπτωση και µείωση της απόδοσης των φυτών

Να σηµειωθεί ότι τα διατροφικά τσιµπήµατα που προκαλούνται από τα ακµαία θηλυκά µειώνουν επίσης την παραγωγή. Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασµό των καλλιεργειών µόνο µετά τη διαπίστωση συµπτωµάτων µε προσβολές από τους φυλλορύκτες, µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ