Πυρεθρινοειδές μαζί με το λάδι κατά της ψύλλας στις αχλαδιές

Agronews|  10/04/2018 - 09:10 πμ

Προνύµφες τελευταίου σταδίου (L5) από την ψύλλα διαπιστώθηκαν στους αχλαδεώνες των περιοχών κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, µετά τις δειγµατοληψίες που πραγµατοποίησαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές να προχωρήσουν σε δειγµατοληπτικό έλεγχο στις ταξιανθίες του οπωρώνα επιλέγοντας 25 τυχαία δέντρα και µία ταξιανθία σε κάθε δέντρο, εξετάζοντας αυτέςγια παρουσία αυγών ή προνυµφών.

Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυµφών ή αυγών σε περισσότερο από 5% των ανθοδεσµών, συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο ή πυρεθροειδές εντοµοκτόνο ή ένα συνδυασµό πυρεθροειδούς µε ορυκτέλαιο.

Η εφαρµογή των χειµερινών ορυκτελαίων πρέπει να γίνεται µέχρι την έναρξη του φουσκώµατος των οφθαλµών. Να σηµειωθεί ότι τα λάδια έχουν ωοκτόνο δράση και µπορούν να επιφέρουν έως και 80% µείωση του πληθυσµού της ψύλλας, ενώ λειτουργούν και ως αποτρεπτικά ωοτοκίας, επειδή η ψύλλα δεν αποθέτει αυγά σε επιφάνειες που έχουν λάδι.

Αν προστεθεί µαζί µε το λάδι ένα πυρεθρινοειδές η αποτελεσµατικότητα µπορεί να φτάσει το 98%, υπογραµίζουν οι γεωπόνοι, σηµειώνοντας ότι τα πυρεθροειδή έχουν ακµαιοκτόνο δράση και επειδή τα θηλυκά άτοµα είναι πιο ευαίσθητα στα εντοµοκτόνα όταν φέρουν αυγά, τα λάδια αυξάνουν την αποτελεσµατικότητα των εντοµοκτόνων και µειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας της ψύλλας στα πυρεθροειδή.

Όσον αφορά την εφαρµογή τους, ο ψεκασµός πρέπει να γίνεται όταν επικρατεί ηλιοφάνεια, κατά τις πιο θερµές ώρες της ηµέρας, ενώ επιβάλλεται η πλήρης και µέχρι απορροής κάλυψη των δέντρων µε το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται καλλιεργητικές πρακτικές που ευνοούν την υπερβολική ικµάδα (ζωηρότητα) των δένδρων, όπως, αυστηρό κλάδεµα, υπερβολική αζωτούχος λίπανση και συχνά ποτίσµατα, δεδοµένου ότι ο πληθυσµός της ψύλλας αυξάνεται ταχύτερα σε εύρωστα δέντρα.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ