Ψεκασμοί κατά του ευρύτομου ως τη σκλήρυνση ενδοκαρπίου της αμυγδαλιάς

Δούσκα Ελένη|  16/04/2018 - 09:37 πμ

Μέχρι και στις όψιµες περιοχές της Θεσσαλίας διαπιστώθηκε έξοδος του ευρύτοµου στους αµυγδαλεώνες, σύµφωνα µε παρατηρήσεις σε εντοµολογικούς κλωβούς υπαίθρου (µε 4-6 άτοµα/σε κάθε κλωβό).

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, το ευρύτοµο (Εurytoma Amygdali) είναι ο σηµαντικότερος εχθρός της αµυγδαλιάς, έχει µία γενεά το έτος και προκαλεί µεγάλη απώλεια παραγωγής. Μοιάζει µε µαύρο φτερωτό µυρµήγκι, διαχειµάζει ως ανεπτυγµένη προνύµφη µέσα στα προσβεβληµένα αµύγδαλα, πού συνήθως παραµένουν µουµιοποιηµένα στο δέντρο.

Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασµό για την καταπολέµησή του και επανάληψη ανά 7-8 ηµέρες µέχρι και τη σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασµοί πρέπει να γίνονται τις µεσηµβρινές ώρες, µε τη µεγαλύτερη ηλιοφάνεια και τις υψηλότερες θερµοκρασίες, διότι τότε σηµειώνεται η µεγαλύτερη έξοδο των ακµαίων.

Ρυγχίτης: Είναι ένας µικρός γαλαζοπράσινο έντοµο µήκους κάτω από 1 εκατοστό, που εµφανίζεται Απρίλιο µε Μάιο και καταστρέφει νεαρούς βλαστούς και οφθαλµούς της αµυγδαλιάς, καθώς και τα φύλλα από την πάνω επιφάνεια. Η παρουσία του αποκαλύπτεται µε ισχυρό τίναγµα των δέντρων ή κλάδων. Καταπολεµείται µε συλλογή και καταστροφή των εντόµων και µε ψεκασµούς µε ισχυρά εντοµοκτόνα, τις πρωινές ώρες πού τα έντοµα είναι ναρκωµένα.

Κοκκοειδή: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τα κοκκοειδή της αµυγδαλιάς σποραδικά και κατά τόπους, στους νοµούς Μαγνησίας (περιοχές Νέα Αγχίαλος, Σέσκλο, Κανάλια) και Λάρισας (Καλαµάκι, Συκούριο και Όσα). Κάτω από το κηρώδες περικάλυµµα τους αποµυζούν τους χυµούς της αµυγδαλιάς αδυνατίζοντας τα δέντρα. Όταν ο πληθυσµός του εντόµου είναι πυκνός, το δέντρο εξασθενίζει και µειώνεται η παραγωγή.

Οι γεωπόνοι συστήνουν καταπολέµηση µε θερινά λάδια ή άλλα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όταν το µεγαλύτερο µέρος του πληθυσµού βρίσκεται σε προνύµφες του πρώτου και του δεύτερου σταδίου.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ