Πιο ευαίσθητα σε ωίδιο και ακάρεα τα βλαστικά στάδια μούρο, άνθηση και καρπόδεση της αμπέλου

Δούσκα Ελένη|  07/05/2018 - 09:27 πμ

∆ευτερογενείς εµφανίσεις από ωίδιο και αυξητική τάση προσβολών από ακάρεα εντοπίζεται αυτή την περιοχή στα αµπέλια της Κρήτης. Την ίδια ώρα, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου, ενώ για την ευδεµίδα και το τζιτζικάκι απαιτούνται συστηµατικοί έλεγχοι, αλλά όχι επεµβάσεις, όπως τονίζουν στους αµπελουργούς οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Ειδικότερα, το τελευταίο δεκαήµερο διαπιστώνονται δευτερογενείς µολύνσεις σε φύλλα και ανθοταξίες της αµπέλου από το ωίδιο. Ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη του µύκητα και η ασθένεια σταδιακά εξαπλώνεται, ενώ τονίζεται ότι τα βλαστικά στάδια που ακολουθούν (µούρο -άνθηση –καρπόδεση)  είναι πολύ ευαίσθητα στις προσβολές.

Οι γεωπόνοι του Κέντρου προτείνουν να συνεχιστεί η προστασία και σε αµπέλια που δεν έχει γίνει καµία επέµβαση να γίνει αµέσως αντιµετώπιση. Συστήνεται η προληπτική και θεραπευτική δράση του θειαφιού σε µορφή σκόνης επίπασης, µε µία τουλάχιστον εφαρµογή κατά τα επόµενα ευαίσθητα στάδια.

Οι µολυσµένοι βλαστοί (πρώιµες προσβολές) που τυχόν γίνονται αντιληπτοί, πρέπει να αφαιρούνται και να αποµακρύνονται από τα αµπέλια, καθώς υπενθυµίζεται ότι οι προσβεβληµένοι βλαστοί διατηρούν το µόλυσµα για µεγάλο διάστηµα και το διασπείρουν σε όλο το αµπέλι.

 

Κακό άνοιγµα µατιών λόγω ακάρεων

Σε αρκετά αµπέλια παρατηρείται σηµαντικό ποσοστό µατιών που δεν άνοιξαν ή άνοιξαν δίνοντας ασθενικούς βλαστούς µε βραχυγονάτωση, πλάτυνση και τεθλασµένη ανάπτυξη.

Τα συµπτώµατα Εµφανίζονται κυρίως στη σουλτανίνα και σε αρκετές οινοποιήσιµες ποικιλίες (merlot, βιδιανό, ασύρτικο κ.ά.).

Υπενθυµίζεται ότι ικανοποιητική αντιµετώπιση για το άκαρι επιτυγχάνεται µε επεµβάσεις που γίνονται από το φούσκωµα των µατιών, όπου διαχειµάζει, έως την µετανάστευση των πληθυσµών, η οποία σχεδόν ολοκληρώνεται µέχρι τα στάδια F–G (µήκος βλαστών 10 –25 εκ.). Οι επεµβάσεις που γίνονται µετά την περίοδο αυτή έχουν µικρή αποτελεσµατικότητα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ